Τίποτα δεν συνοδεύει το τσάι καλύτερα από ένα cheesecake φούρνου…

Τυρί: Τυρί κρέμα (spread)

Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε:

Για τη βάση

• 75γρ. (6 κουτάλια της σούπας) αλατισμένο βούτυρο
• 225 γρ. μπισκότα digestive λεπτοτριμμένα

Για την κρέμα

• 450 γρ. μαλακό τυρί κρέμα (spread) σε θερμοκρασία δωματίου
• 250 γρ. (1 φλιτζάνι) sour cream
• 150 γρ. ( ¾ του φλιτζανιού) ψιλή ζάχαρη
• 4 αυγά, χωρισμένα
• 50 γρ. άσπρο αλεύρι
• 1 βανίλια κομμένη στη μέση την οποία ξύνετε και παίρνετε τα σπόρια
• Το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια
• Ζάχαρη άχνη και λεπτές φλούδες λεμονιού για τη διακόσμηση
• Κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη, για το σερβίρισμα


Βήμα-βήμα:

1. Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνεται ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 23εκ. για να φτιάξετε την βάση.

2. Λειώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα κατσαρολάκι . Προσθέτετε τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύετε πολύ καλά. Αδειάζετε ομοιογενώς το μείγμα στο ταψί και το πατάτε ελαφρά με την πίσω μεριά ενός κουταλιού ώστε να δημιουργήσετε παντού μια επίπεδη επιφάνεια. Το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά για να σταθεροποιηθεί.

3. Εντωμεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα. Βάζετε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, την sour cream, την ψιλή ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών, το αλεύρι, τους σπόρους της βανίλιας, το ξύσμα του λεμονιού και τον χυμό του. Χτυπάτε τα υλικά με ένα μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μια μαρέγκα που να στέκεται. Τέλος με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι ανακατεύετε απαλά την μαρέγκα με το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Αδειάζετε προσεκτικά το μείγμα που ετοιμάσατε πάνω στη βάση μέσα στο ταψί. Το απλώνετε προσεκτικά με μια σπάτουλα ώστε να καλύψετε ομοιόμορφα τη βάση. Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο περίπου για μια 1 ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο καφέ χρώμα και να είναι ελαφρώς μαλακό στη μέση. Όταν νομίζετε ότι είναι έτοιμο σβήνετε το φούρνο, κουνάτε ελαφρά το ταψί και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο φούρνο ώστε να μην δημιουργηθούν ρωγμές. Αφού κρυώσει το βγάζετε προσεκτικά από το ταψί και το τοποθετείται σε μια πιατέλα.

5. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σκορπίζετε στην επιφάνεια τις φλούδες του λεμονιού λίγο πριν το σερβίρετε. Κόβετε σε φέτες και σε κάθε μερίδα ρίχνετε και λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.