Εκτός από μια από τις διασημότερες κορυφές των Ιμαλαίων… η K2 είναι βιταμίνη που μαζί με την D και το ασβέστιο αποτελούν την πολύτιμη τριπλέτα για την υγεία των οστών.

Οι βιταμίνες Κ έχουν στο παρελθόν υπάρξει «παρεξηγημένες» και ο ρόλος τους έχει υποτιμηθεί, τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο κι από το ευρύ κοινό. Θεωρείτο πως ο ρόλος τους περιοριζόταν στην πήξη του αίματος, όπως επίσης πως η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2 ήταν απλά διαφορετικές μορφές της ίδιας βιταμίνης, με τις ίδιες λειτουργίες στον οργανισμό.

Νέα στοιχεία όμως επιβεβαίωσαν ότι ο ρόλος της βιταμίνης Κ2 στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει σχέση με το πήξιμο του αίματος: προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, εξασφαλίζει την υγεία του δέρματος, βοηθάει στη δημιουργία γερών οστών, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, υποστηρίζει την ανάπτυξη και βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο. Η βιταμίνη έχει τόσες λειτουργίες που δεν σχετίζονται με τη βιταμίνη Κ1 που πολλοί ερευνητές επιμένουν πως θα έπρεπε κανείς να τις βλέπει ως δυο, εντελώς διαφορετικές βιταμίνες.

Μια, όμως, από τις βασικότερες λειτουργίες της βιταμίνης Κ2 είναι πως είναι ο ρυθμιστής του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Καθοδηγεί δηλαδή το ασβέστιο στα σωστά σημεία, εκεί που χρειάζεται –δόντια, οστά – και το απομακρύνει από εκεί που βλάπτει –αρτηρίες, νεφροί, ιστοί κοκ. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο (calcium) εξασφαλίζει την υγεία των δοντιών και των οστών και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τα καλά νέα για τους τυρολάτρεις είναι πως τόσο το σκληρό, όσο και το μαλακό τυρί είναι από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης βιταμίνης Κ2, όπως είναι και το βούτυρο, ο κρόκος του αυγού, το σκούρο κρέας του κοτόπουλου, το γιαπωνέζικο natto και, γενικά, τα εντόσθια και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Από τα τυριά, την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Κ2 έχουν το Gouda, το Edam και το Brie, αλλά και παραδοσιακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα.
Τυρί λοιπόν για γερά οστά και δόντια, μιας και από αυτό προσλαμβάνουμε και τα τρία στοιχεία (ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ2), που βοηθούν στην εξασφάλιση της υγείας τους!

Πηγές: ChrisKresser.comwww.mamanatural.com