Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς σπεσιαλίστας του είδους, για να κάνει μια απλή γευσιγνωσία τυριών και να καθορίσει το άρωμά τους.

Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, κι αν του αφιερώσουμε λίγο χρόνο, μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό. Ας κάνουμε την αρχή με τη βοήθεια του Paul Le Mens (Τεχνολόγος Τροφίμων, ιδρυτής της σχολής γεύσης “Food Flavor” και καθηγητής Γευσιγνωσίας στο Université du Vin de Suze la Rousse και στο Université des Saveurs et Senteurs στο Forcalquier), που αξιολογεί τα τυριά βάσει των αισθήσεων. Τι γευόμαστε, τι θεωρούμε ότι αισθανόμαστε, τι ψάχνουμε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε; Πειραματιστείτε και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις παρακάτω περιγραφές αρωμάτων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμες από όλους μας, να είστε σίγουροι!

Ο τρόπος που «μυρίζουμε» ένα τυρί για να προσδιορίσουμε το άρωμά του είναι ξεκινώντας πρώτα από το περίβλημα, τη φλούδα του, και στη συνέχεια προχωρώντας στο κυρίως σώμα του.

Λέξεις που περιγράφουν αρώματα:

Γαλακτοειδές: φρέσκο γάλα, όξινο, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γιαούρτι, ψημένο γάλα.

Ζωικής προέλευσης: κατσίκα, πρόβατο, σιταποθήκη, αμμωνία, βρεγμένο σκυλί, ούρα γάτας, μυρωδιά βάζου, κοπριά αγελάδας, χαλασμένη πατάτα, θαλάσσια οσμή, φρέσκο ή χαλασμένο αυγό.

Πόδια-δέρμα-ιδρώτας: σέλλα αλόγου, βρεγμένο δέρμα, δερμάτινο ένδυμα, βρώμικες κάλτσες, βρεγμένες κάλτσες.

Λιπαρότητα : ταγγό, βούτυρο ταγγισμένο, πικάντικο, μυρωδιά θείου. 

Θαλάσσιες οσμές: φύκια, αλμύρα, ψαρίλα, καβούρι, όστρακα, ούρα, χαλασμένο ψάρι.

Χορταρικά-λαχανικά: φρεσκοκομμένο χόρτο, σανό, γλυκόριζα, πράσο, σκόρδο, πατάτα, γογγύλι.

Ξυλώδη : βρεγμένο ξύλο, πεσμένα φύλλα, οργωμένη γη, ροκανίδια. 

Μυκητισιακό: μούχλα, μαγιά, μύκητες, μυρωδιά κάβας. 

Αρτοποιείο: ψωμί με προζύμη, κόρα ψωμιού, ψωμί του τοστ.

Χημικής προέλευσης: σκόνη πλυσίματος, κάρβουνο, νερό πισίνας, πετρέλαιο, ασετόν, καουτσούκ, πίσσα, θειάφι.

Άνθη και φρούτα: μέλι, ζαχαρώδες, φουντούκι, καρύδι, αμύγδαλο, εσπεριδοειδή, μπανάνα, ανανάς, βερίκοκο, μήλο, σάπιο μήλο, μηλίτης, ροδάκινο, ελαιόλαδο, χαλασμένα φρούτα. 

Εμπορεύματα- ψημένα: βανίλια, κρουασάν βουτύρου, καραμέλα, ψωμί καψαλισμένο, καφές, ψητό, καραμελωμένο κρεμμύδι, κακάο, πραλίνα καβουρδισμένα φιστίκια, καβουρδισμένος καφές, καπνός.

Μπαχαρικά-αρωματικά: μουστάρδα, πιπέρι, γλυκόριζα, ρετσίνι, μοσχοκάρυδο, κάρυ, κύμινο.

Κάποια από αυτά ίσως σας φαίνονται περίεργα ή αστεία, αλλά το άρωμα ενός τυριού μπορεί να προσδιοριστεί με οποιονδήποτε από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, και το τυρί να είναι ιδιαίτερα γευστικό! Με αυτές τις γνώσεις στο τσεπάκι τους πάντως, οι νεοφώτιστοι, ερασιτέχνες τυρολάτρεις, ίσως εξελιχθούν σε δεινούς δοκιμαστές και αναζητητές αναγνωρισμένης εξειδίκευσης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει επίσης να κατέχουν τον τρόπο αξιολόγησης και περιγραφής της υφής, της γεύσης και της επίγευσης, το κόψιμο του κάθε τυριού, την σωστή παρουσίαση, τον σωστό συνδυασμό με το κρασί και τις άλλες τροφές, αλμυρές ή γλυκές…