Σαλάτα με σπανάκι και γιδοτύρι για το χειμωνιάτικο τραπέζι σας....και όχι μόνο. Είναι δροσερή, νόστιμη με πολτό ψητής πιπεριάς...

 

Τυρί: Γιδοτύρι


Μερίδες: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη

Θα χρειαστείτε:

• 150γρ. γιδοτύρι (κομμένο σε κυβάκια)
• 250γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
• 5 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι ρόκα (μόνο τα τρυφερά φύλλα)
• 1 κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκος) κομμένο σε κομματάκια
• 1 κουταλιά της σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
• λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Για τον πολτό της ψητής πιπεριάς:

• 100γρ. γιδοτύρι σε κομμάτια
• 1 βαζάκι ψητές πιπεριές Φλωρίνης
• ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
• 3 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό
• αλάτι. πιπέρι
• λίγη ρίγανη ή θυμάρι
• 3 κουταλιές της σούπας καρύδια

Βήμα-βήμα:

1. Πρώτα ετοιμάζετε τη σος ψητής πιπεριάς: Κόβετε το σκόρδο στα τρία και το σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγανάκι να μαλακώσει λίγο.
2. Στραγγίζετε τις πιπεριές και αφού τις κόψετε σε χοντρές φέτες, τις ρίχνετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο μαζί με το λάδι του, αλατοπίπερο, το βαλσαμικό ξίδι, τα καρύδια, τη ρίγανη και το γιδοτύρι και πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί. Μεταφέρετε το μείγμα σε γυάλινο βάζο και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
3. Καθαρίζετε και πλένετε τη ρόκα και το σπανάκι και αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Κόβετε τα κοτσάνια τους και τα πετάτε. Κόβετε τα φύλλα του σπανακιού, με τα δάχτυλα ή με ψαλίδι κουζίνας, σε χοντρά κομμάτια και τη ρόκα στη μέση ή στα τρία. Αναμειγνύετε τα σαλατικά σε σαλατιέρα προσθέτοντας και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
4. Περιχύνετε τη σαλάτα με 6 κουταλιές πολτό ψητής πιπεριάς. Σκορπάτε από πάνω τους κύβους του γιδοτυριού, τα παξιμαδάκια και τα καρύδια. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.

Tip: Την σος ψητής πιπεριάς την έχετε έτοιμη στο ψυγείο όπου και διατηρείται για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Είναι αρκετή για 4 μεγάλες σαλάτες περίπου, ενώ μπορείτε να αλείψετε με αυτή φέτες μαύρου ψωμιού και να φτιάξετε υπέροχα σάντουιτς προσθέτοντας γιδοτύρι και μαρούλι.