Η θάλασσα συναντάει το…λιβάδι

Υπάρχουν μερικές συνταγές, όχι πολλές και οι περισσότερες Ελληνικές, που συνδυάζουν θαλασσινές γεύσεις με τυρί, συνήθως σε «σαγανάκι».

Μια από αυτές είναι και τα μύδια σαγανάκι, μια πλούσια κι εντυπωσιακή πρόταση που θα συνοδέψει αβίαστα μια Κυριακάτικη οινοποσία…
Τυρί: Φέτα– μέτρια ως σκληρή

Μερίδες: 4-5
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε:

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτα, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
• 1 kg μύδια φρέσκα
• ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
• 1½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
• 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
• 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βήμα-Βήμα

1. Πλένετε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό τρίβοντάς τα με σκληρή βούρτσα. Αφαιρείτε τα γένια τους τραβώντας τα με το χέρι, τα αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε μια λεκάνη με νερό για να φύγει η άμμος.
2. Τα στραγγίζετε και βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά με 3-4 δάχτυλα νερό. Προσθέτετε τα μύδια, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και τα βάζετε στη φωτιά. Τα αχνίζετε για 7 λεπτά ώστε να ανοίξουν.
3. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάτε!
4. Βγάζετε από τα υπόλοιπα το ψαχνό τους.
5. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και κρατάτε στην άκρη περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού για τη σάλτσα.
6. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
7. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε με σπάτουλα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το ζωμό των μυδιών, τη μουστάρδα διαλυμένη σε ελάχιστο νερό και πιπερώνετε
8. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει ελαφρά.
9. Προσθέτετε τη φέτα και τα μύδια και ανακατεύετε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά πάνω στη φωτιά μέχρι να ζεσταθούν καλά τα μύδια και να λιώσει ελαφρά η φέτα.
10. Σερβίρετε τα μύδια σε πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.