Σελινόσουπα με Stilton ή άλλο μπλε τυρί, μπορείς να την απολαύσεις είτε «διακριτικά» ως πρώτο πιάτο, είτε σε μεγάλο, βαθύ μπολ με πολλά κρουτόν, ως κυρίως!

Τυρί: Stilton/Roquefort/Blue Cheese
Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε:

Για τη σούπα

• 30 γρμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
• 1 μικρή ή ½ μέτρια σελινόριζα ψιλοκομμένη
• 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 ολόκληρο κοτσάνι φρέσκο σέλερι, με τα φύλλα, του ψιλοκομμένο (κρατήστε μερικά φύλλα για το γαρνίρισμα)
• 850 ml ζωμό λαχανικών ή κότας
• 150 ml γάλα
• 75γρμ. Stilton ή Roquefort ή Μπλέ τυρί
• Αλάτι, πιπέρι

Για τα κρουτόν

• Κυβάκια από ψωμί
• Λίγο ελαιόλαδο
• Λίγο τυρί τριμμένο

Βήμα-βήμα:


Για τη σούπα

1. Λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαραγαρίνη και προσθέτουμε τη σελινόριζα. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να σοταριστεί για 3-4 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το σέλερι και τον ζωμό.
3. Σιγοβράζουμε με το καπάκι κλειστό για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σέλερι.
4. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
5. Στη συνέχεια τη χτυπάμε στο μπλέντερ και αν θέλουμε πιο απαλή υφή την περνάμε και από μια σίτα.
6. Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί και ξαναζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί τι τυρί προσέχοντας να μην βράσει ξανά.
7. Γαρνίρουμε με κρουτόν και ½ κουταλάκι ψιλοκομμένα φύλα σέλερι
8. Εάν προτιμάμε μια πιο ελαφριά γεύση μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί μέσα στη σούπα και να το προσθέσουμε σαν γαρνίρισμα μαζί με τα κρουτόν.

Για τα κρουτόν

9. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κυβάκια από ψωμί με το ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί.
10. Τα σκορπίζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 180° C για περίπου 20 λεπτά, ή λίγο παραπάνω , μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκαφέ χρώμα.
11. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε δροσερό μέρος, μέσα σε αεροστεγές δοχείο, μέχρι μία εβδομάδα.