Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς μπύρα, ούζο ή τσίπουρο, δε γίνεται. Ούζο, τσίπουρο και μπύρα στην Ελλάδα χωρίς μεζέ, δε γίνεται!

Το καλοκαίρι τα καλέσματα είναι πιο εύκολα και πιο αυθόρμητα, αφού σκοτεινιάζει αργά και ο καιρός επιτρέπει να μαζευτούμε στη βεράντα και να περάσουμε καλά.

Αυτές οι «μαζώξεις» δεν «σηκώνουν» πολλά μαγειρέματα, αλλά εκλεκτούς μεζέδες. Ο έντονα αρωματικός χαρακτήρας του ούζου ή του τσίπουρου με γλυκάνισο ή χωρίς απαιτεί μεζέδες με ανάλογη γευστική ένταση, ενώ η παγωμένη μπύρα μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα.

Σε αυτά τα τραπέζια, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα τυριά, με διάφορες παραλλαγές συνταγών που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ένα πλατό τυριών, με τα τυριά που τραβάει η όρεξη της παρέας είναι ότι πρέπει για να συνοδέψει τα καλοκαιρινά ποτά. Αν μάλιστα, επιλέξετε μια ποικιλία από εκλεκτά ελληνικά τυριά – κάποιο πικάντικο κεφαλοτύρι, μια καλή γραβιέρα, ένα καπνιστό ηπειρώτικο ημίσκληρο – θα έχετε πετύχει τον απόλυτο καλοκαιρινό τυρομεζέ.

Διπλά στο ξεροψημένο ψωμάκι ή τα κριτσίνια αφήστε χώρο για ένα ή και περισσότερα ντιπ τυριού και οι καλεσμένοι δεν θα χορταίνουν «βουτιές».

Δύο απλές ιδέες με κατίκι

• Βάζουμε γιαούρτι και κατίκι σε ίση ποσότητα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε καρύδια ψιλοκομμένα.
• Αναμειγνύουμε κατίκι με λιωμένο σκόρδο και φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο. Τελειώνουμε με αρκετό πιπέρι και λίγο παρθένο ελαιόλαδο.

Τα ψητά τυριά είναι ένας ακόμη πεντανόστιμος καλοκαιρινός μεζές: Τυλίξτε ένα «γενναίο» κομμάτι φέτα σε αλουμινόχαρτο με λίγη ρίγανη και λάδι, ντομάτα, γλυκιά ή καυτερή πιπεριά, ελιές, ψήστε τη στο φούρνο και δεν θα μείνει… ψίχουλο!

tyromezedes cheeselovers

Το ίδιο θα συμβεί αν σερβίρουμε στους συνδαιτυμόνες μας και ταλαγάνι  ψητό στη σχάρα, τηγανιτό κατσικίσιο τυρί ή ένα σαγανάκι με κεφαλογραβιέρα το οποίο έτσι κι αλλιώς τείνει να έχει μόνιμη θέση στα καλοκαιρινά τραπέζια εντός ή εκτός σπιτιού.

Από τους καλοκαιρινούς μεζέδες δε λείπουν βέβαια τα θαλασσινά, τα οποία όταν συνδυαστούν με τυρί, απογειώνουν τη γεύση. Τι νόημα έχει ένα κάλεσμα για τσίπουρο, ούζο ή μπίρα χωρίς μερακλίδικες γαρίδες σαγανάκι με μπόλικη φέτα;

Από τη θεωρία στην… πράξη

Τηγανιτό κατσικίσιο τυρί

Υλικά
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κομμένες σκελίδες σκόρδο
125 γρ. κατσικίσιο τυρί σε χοντρές μπουκιές ή σε ενιαίο κομμάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε το σκόρδο με μια τρυπητή κουτάλα και το πετάμε.
Βάζουμε το τυρί στο καυτό λάδι και το τηγανίζουμε γυρνώντας το μια φορά μέχρι να αρχίσει να λιώνει μόνο εξωτερικά. Σερβίρουμε ζεστό, γαρνιρισμένο με φέτες λεμόνι.

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
(συνταγή Δημήτρης Σκαρμούτσος)

Υλικά για 4 μερίδες

12 μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες
4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
καυτερές πιπερίτσες τσίλι, τεμαχισμένες
αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
60 ml. (1/4 φλ.) ούζο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
200-250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
μία πρέζα γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε τις γαρίδες κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Εντωμεταξύ, σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές, τις τοποθετούμε στο τηγάνι, σοτάρουμε για 1 λεπτό κάθε πλευρά και σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε τη σάλτσα της ντομάτας στο τηγάνι με τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα στο τηγάνι, το σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρά η φέτα.
Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε

Γεμιστές πιπεριές με μαλακά τυριά
(συνταγή Ηλίας Μαμαλάκης, δημοσίευση στο https://www.olivemagazine.gr)

Υλικά για 6 μερίδες

12 πιπεριές κέρατο, μέτριες
200γρ. κατίκι Δομοκού
200γρ. ανθότυρο
200γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
Πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις πιπεριές για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού αφαιρούμε όλα τα κομμάτια της φλούδας που έχουν ξεκολλήσει από τις πιπεριές, κόβουμε το πάνω μέρος που βρίσκεται το κοτσανάκι τους και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τρία τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε την πάπρικα, το ελαιόλαδο και τον άνηθο. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Με ένα λεπτό κουταλάκι γεμίζουμε τις πιπεριές πιέζοντας ελαφρά το μίγμα να φτάσει βαθιά, αλλά προσέχοντας μη σπάσουν οι πιπεριές.
Ακουμπάμε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πιπερώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με το κασέρι. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά και αμέσως μετά ανάβουμε το γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Σερβίρονται ζεστές.

Ψητές ντομάτες με φέτα
(συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου, από olivemagazine)

Υλικά

4 ντομάτες μέτριου μεγέθους, κόκκινες, σφιχτές, σε φέτες
200γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη (με πιρούνι)
1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
1 πιπεριά πράσινη, σε φέτες (προαιρετικά)
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε δύο ατομικά σαγανάκια. Απλώνετε μέσα μία πρώτη στρώση από φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι ή ρίγανη. Μοιράζετε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες ντομάτες που αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι επίσης. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο. Αν χρησιμοποιήσετε, τώρα είναι η ώρα να μοιράσετε και τις ροδέλες της πιπεριάς. Πασπαλίζετε με ρίγανη και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε τα σαγανάκια με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 20 λεπτά.
Απομακρύνετε το σκόρδο από το ταψί και σερβίρετε συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα με dressing από ελαιόλαδο και ξίδι βαλσαμικό.

Πατάτες τηγανιτές με κρέμα κατσικίσιου τυριού
(συνταγή Πέτρος Συρίγος)

Υλικά

2 kg πατάτες
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ κατσικίσιο τυρί
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Καλαμποκέλαιο
Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, αλλά φροντίζουμε να «κρατάνε» και όχι να μαλακώσουν εντελώς. Τις και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Με το χέρι τις χοντροσπάμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο μέχρι να χρυσίσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Μπορούμε να τη χτυπήσουμε στο μούλτι για να πετύχουμε μια κρεμώδη υφή.
Ρίχνουμε την κρέμα τυριού πάνω στις πατάτες, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.