Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή νιώθουν πως το έχουν παρακάνει με το φαγητό, ή πως η αδυναμία τους σε κάποιο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα το τυρί, ευθύνεται για μερικά παραπανίσια κιλά…Τι κάνουν τότε; Ξεκινούν δίαιτα.

Υπάρχει ένα θέμα όμως με τις δίαιτες: τελικά δεν αποδίδουν! Σίγουρα αν ακολουθήσεις μια δίαιτα μπορεί να χάσεις κάποια κιλά, αλλά το πιο πιθανό είναι να μη διατηρηθεί το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ πιθανό είναι να ανακτήσεις τα χαμένα κιλά, ίσως και περισσότερο.

Οι περισσότερες δίαιτες στηρίζονται στη θέληση. Όταν βλέπουμε ανθρώπους που θεωρούμε πως καλό θα ήταν να έχαναν κάποιο βάρος, συνήθως πιστεύουμε πως δεν το θέλουν αρκετά, ή πως απλά βαριούνται να ασχοληθούν. Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Σε κανέναν δεν αρέσει να στερείται τροφές και γεύσεις και να βρίσκεται καθημερινά σε πλαίσιο «δίαιτας». Αν δηλαδή πεις σε έναν άνθρωπο που λατρεύει το τυρί και τρώει φέτα σε κάθε γεύμα, πως δεν θα ξαναφάει τυρί για έξι μήνες, είναι προφανές ότι δεν θα το κάνει.

Αν το δούμε από άλλη οπτική, αυτό που χρειάζεται να αλλάξουμε δεν είναι η θέληση και η ανθεκτικότητα στις όποιες γευστικές προκλήσεις, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε και διαχειριζόμαστε τις εκάστοτε συνθήκες περιβαλλοντολογικές/εξωγενείς ή προσωπικές/συναισθηματικές/ενδογενείς.

Παρακάτω θα βρεις οκτώ διαιτητικές τακτικές που θα σε βάλουν σε ένα τρόπο διατροφής (αυτό που είναι δηλαδή η δίαιτα βάσει ετυμολογίας) χωρίς όμως να χρειάζεται να μπεις σε αυστηρό περιορισμό και στέρηση (αυτό που νομίζουμε ότι είναι η δίαιτα βάσει γνωστικού περιεχομένου). Υιοθετώντας μερικές ή όλες από τις παρακάτω τακτικές, θα μπορείς να συνεχίσεις να τρως αυτά που αγαπάς –ας πούμε το τυρί- πάντα βέβαια με μέτρο τη λογική:

1. Λαχανικά. Το γεύμα αρχίζει και τελειώνει εκεί: με μια μεγάλη σαλάτα, που θα μοιράσεις σε δύο μέρη και θα καταναλώσεις στην έναρξη και την λήξη του γεύματος. Η πρώτη μισή θα εκτονώσει την αρχική σου όρεξη και η δεύτερη μισή θα σου δώσει την πληρότητα που ζητάς (όταν βέβαια το κανονικό φαγητό σου είναι μερίδα για έναν και όχι για τρεις!)

2. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»! Προγραμμάτισε τις αγορές ώστε να μην σου λείψει κάτι από τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, όπως τα φρούτα , τα λαχανικά, το ψάρι.

3. Μην αποθηκεύεις στο σπίτι σου τροφές που δεν σου είναι απαραίτητες π.χ. διάφορα γλυκίσματα σε ποσότητα και ποικιλία. Επίσης απομάκρυνέ τα από το οπτικό σου πεδίο, μια και πολλές φορές η όρεξη περνά από το μάτι … Αντίθετα φρόντισε να υπάρχουν σε αφθονία κατάλληλα σνακς, όπως τυρί με χαμηλά λιπαρά, cottage cheese, φέτες γαλοπούλα, φρούτα, αμύγδαλα κ.λπ.

4. Χρησιμοποίησε εναλλακτικά σκεύη, αντί για το συνηθισμένο πιάτο. Αφ’ ενός είναι κάποιες φορές πιο διασκεδαστικό, αφ’ ετέρου μπορείς να μειώσεις την ποσότητα που καταναλώνεις χωρίς να το καταλάβεις. Τοποθέτησε το φαγητό σου σε μπολ ή βαζάκι ή ακόμα και μεγάλα ποτήρια. Δώσε σημασία στην αισθητική. Σίγουρα θα δεις διαφορά …

5. «Οι υγιεινές τροφές είναι γευστικά βαρετές». Άλλαξε νοοτροπία. Μήπως δεν έχεις δοκιμάσει αρκετές εναλλακτικές; Μήπως αν πας στην λαϊκή να ψωνίσεις εσύ τις πρώτες ύλες, θαμαγευτείς από τα χρώματα , τα αρώματα και τον πλούτο των φυτικών πρώτων υλών; Αν είχες μια γλάστρα με ντοματάκια δεν θα έμπαινες στον πειρασμό να τα φας; Υπάρχει πάντα τρόπος να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε κάτι από τα τόσα πολλά φυσικά, υγιεινά και νόστιμα που μας περιστοιχίζουν!

6. Μην πηγαίνεις για ψώνια ενώ πεινάς. Το σίγουρο είναι πως θα γεμίσεις το καρότσι σου με κάθε λογής τρόφιμα που αν ήσουν χορτάτος/η δεν θα τους έδινες τόση σημασία και θα αντιστεκόσουν με ευκολία στην αγορά τους

7. Απόφυγε τις παγίδες. Θωράκισε τον εαυτό σου με πλάνο δράσης. Μην πας σε γεύμα όντας νηστικός/η όλη μέρα. Να δέχεσαι τα γλυκά που σου προσφέρουν στην δουλειά, αλλά δε χρειάζεται να τα τρως. Μπορείς να τα προσφέρεις με τη σειρά σου αλλού, ακόμη και στον…κάλαθο των αχρήστων. Όταν χρειαστεί να πεις όχι, μη νιώθεις μίζερα, αντίθετα να νιώθεις περηφάνια που υπερασπίζεις τον στόχο και τον σκοπό σου.

8. Τρώγε με επίγνωση. Σε ήρεμο περιβάλλον, αφού έχεις σερβίρει όμορφα το πιάτο σου, μύρισε και μάσησε αργά και πολλές φορές την τροφή σου. «Βούτηξε» στη γεύση και την απόλαυση της στιγμής και μη σκέφτεσαι τίποτε, άλλο παρά μόνο εστίασε στην τροφή και την γεύση . Κάνε τη στιγμή του γεύματος στιγμή φροντίδας και ικανοποίησης.

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται πολλά, ή κάποια απ’ αυτά μη υλοποιήσιμα, ή δεν συνάδουν με τον τρόπο ζωής σου, ξεκίνα με μικρά βήματα και κάνε πράξη ένα ή δύο στοιχεία από τα παραπάνω. Δεσμεύσου να τηρήσεις αυτά και είναι σίγουρο πως κάτι θα αρχίσει να αλλάζει, και αυτό δεν θα είναι μόνο το σώμα σου, αλλά και ο τρόπος που σκέφτεσαι …

Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach.