Μια πρόσφατη ερευνητική ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει σε ένα βαθμό γιατί αγαπάμε τόσο το τυρί, ώστε να το καταναλώνουμε φανατικά με τα πάντα.

Από τις σαλάτες και τα φαγητά μέχρι τα φρούτα και τα γλυκά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Υale, το τυρί είναι μια από τις πλέον εθιστικές τροφές και ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε καζεΐνη.

Η καζεΐνη ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνών του γάλακτος με αργή δράση αλλά υψηλή βιολογική αξία και αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά του τυριού (και συγκεκριμένα του τυροπήγματος). 

Επιπλέον, το τυρί περιέχει γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ με ανοσολογικές ιδιότητες, το οποίο βοηθά σημαντικά στην υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης, στην αντιμετώπιση του στρες ενώ σύμφωνα με νέες μελέτες συμβάλει και στη ρύθμιση της πίεσης.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η καζεΐνη έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τα ίδια κύτταρα του εγκεφάλου, με αυτά που ενεργοποιούνται και στην περίπτωση χρήσης ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να προκαλεί εθισμό.

Με εργαλείο την Κλίμακα Διατροφικού Εθισμού του Yale (Yale Food Addiction Scale) και κατά την προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο γιατί κάποιες τροφές είναι περισσότερο εθιστικές από άλλες, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρα Έρικα Σούλτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καζεΐνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου, οι οποίοι συνδέονται με τον εθισμό.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2018 στο U.S. National Library of Medicine, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 384 άτομα πάνω σε εξειδικευμένες ερωτήσεις για τις διατροφικές του συνήθειες αφού πρώτα είχαν περάσει το σχετικό τεστ 120 προπτυχιακοί φοιτητές.

Όλοι τους κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 35 τροφών ποικίλης διατροφικής αξίας για να διαπιστωθεί ο βαθμός εξάρτησης τους από αυτά. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πόσο πιθανό είναι η κάθε τροφή να προκαλέσει εθιστική συμπεριφορά στο άτομο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστική) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστική). Το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με ξεκάθαρο εθισμό σε αρκετές τροφές! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα κορυφαία τρόφιμα στην Κλίμακα Εθισμού ήταν αυτά που περιείχαν τυρί.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τα συμπτώματα είναι τα ίδια με εκείνα που προκαλούν γενικά οι εθιστικές ουσίες. Δηλαδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να πάρουν το ίδιο αποτέλεσμα ενώ όταν δεν μπορούν να καταναλώσουν τυρί ελεύθερα όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε περιόδους νηστείας ή δίαιτας νιώθουν αγωνία και διέγερση, όπως συμβαίνει όταν κάποιος εθίζεται σε μια ναρκωτική ουσία.

Όποιος λοιπόν αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τυρί, τώρα ξέρει. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η σοκολάτα, το παγωτό, το τηγανητό κοτόπουλο, οι τηγανιτές πατάτες και το μπέικον.
Αντίθετα, τα κατά Yale λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, τα κράκερ και τα αυγά.