Γράφει η Ελεάνα Φαρμάκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου

 Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της οδοντικής υγείας αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι υπάρχουν τροφές εχθροί της υγείας των δοντιών. Καραμέλες και γλυκά, ζαχαρούχα αναψυκτικά ήταν πρώτα στη λίστα των τροφίμων που ενοχοποιούνταν για την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα τα οποία δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων στην πλάκα των δοντιών. Τα βακτήρια καθώς τρέφονται από τα σάκχαρα, παράγουν οξέα κατά την διάσπαση τους. Τα οξέα αυτά με την σειρά τους προκαλούν «διάβρωση» στο σμάλτο των δοντιών πολλαπλασιασμό της οδοντικής πλάκας και εμφάνιση τερηδόνας. 

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα στρέφεται στις τροφές που μπορούν να επιδράσουν προστατευτικά στην υγεία των δοντιών.

Πρόσφατα, στο μικροσκόπιο εντατικής έρευνας βρέθηκε το τυρί και ο ρόλος του στη μείωση οδοντικών βλαβών. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι η χρήση του τυριού ως επιδορπίου σε ένα γεύμα μπορεί να προστατέψει τα δόντια ενάντια στην εμφάνιση τερηδόνας.

Το μάσημα του τυριού διεγείρει την έκκριση και ροή της σιέλου (σάλιου) στη στοματική κοιλότητα. Η αλκαλική φύση του σάλιου εξουδετερώνει τα οξέα που δημιουργούνται από την πλάκα. Ταυτόχρονα, και επειδή ακριβώς αυξάνει την έκκριση σάλιου, η κατανάλωση τυριού, συμβάλλει και δευτερογενώς στην προστασία των δοντιών, διότι αραιώνει την συγκέντρωση σακχάρων στην στοματική κοιλότητα μετά από ένα γεύμα!

Επιπλέον, το ασβέστιο και φώσφορο του τυριού φαίνεται ότι συμβάλλουν επίσης στης προστασία ενάντια στην τερηδόνα. Εξάλλου, κάποια από τα συστατικά του τυριού όπως η καζεΐνη αλλά και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος πιθανόν να μειώνουν ή εμποδίζουν τη διάβρωση του σμάλτου. Τα φωσφοπεπτίδια καζεΐνης προάγουν την συγκέντρωση ασβεστίου και φωσφορικού άλατος στην πλάκα μειώνοντας τις οδοντικές αλλοιώσεις. Τέλος έρευνες προτείνουν ότι η κατανάλωση τυριού σχετίζεται με μειωμένο αριθμό βακτηρίων που προκαλούν την τερηδόνα

dontia1 cheeselovers

Το τυρί, λοιπόν, έχει πολλούς οδοντιατρικούς λόγους να κλείνει ένα γεύμα. Οι παραπάνω πληροφορίες γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τους γονείς, αν λάβουμε υπόψη ότι συχνά σαν επιδόρπιο προσφέρουν στα παιδιά τους γλυκό, κάτι που αποτελεί μια κακή συνήθεια με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία των δοντιών αλλά και γενικότερα. Το τυρί συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για τους γονείς, με αρκετά οφέλη για την υγεία των παιδιών καθώς είναι πηγή ασβεστίου (ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των παιδιών) χωρίς να βλάπτει τα δόντια, όπως ένα γλυκό επιδόρπιο.

Πριν γενικεύσουμε όμως τις παραπάνω πληροφορίες, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι πρέπει να προτιμάμε πάντα ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες τυριών αυτά που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και λιπαρά ώστε να μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα! Μερικές από τις παραπάνω ποικιλίες μπορεί να είναι το cottage, η ζεμύθα, τα κίτρινα και λευκά τυριά με χαμηλά λιπαρά αλλά και το ανθότυρο!