Στα 30α Word Cheese Awards, τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό τυριού σε όλον τον πλανήτη, που έγινε φέτος στο Λονδίνο, ένα «μικρό» τυρί από ένα τυροκομείο της Κορνουάλης, πραγματικά ενθουσίασε τους 250 κριτές.

Ανάμεσα στα περισσότερα από 3.000 τυριά από 35 χώρες, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό το Cornish Kern κέρδισε την υψηλότερη διάκριση, τον τίτλο του Supreme Champion.

Το Cornish Kern παράγεται στο τυροκομείο Lynher Dairies Cheese Co. κοντά στο Truro στη Δυτική Κουρνουάλη. Όπως λέει ο διευθυντής του τυροκομείου, που απασχολεί 30 άτομα, δεν μπορείς να να το παρομοιάσεις με άλλο τυρί «γιατί το Kern είναι Kern». Είναι ένα σκληρό, συμπαγές τυρί, αλλά «εύτριπτο» (flaky) στο κέντρο του, το οποίο είναι ιδανικό για τρίψιμο και μοιάζει με την gouda. Έχει βουτυράτη γεύση με νότες καραμέλας και έντονο, πικάντικο άρωμα. Ωριμάζει για 16 μήνες μέσα στο εμβληματικό μαύρο κέρινο περίβλημα. Όμως το Cornish Kern, που έχει και άλλα βραβεία στο ενεργητικό του, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για πώληση στο ευρύ κοινό! Όποιος ενδιαφέρεται να το δοκιμάσει, θα πρέπει να εγγραφεί στην ιστοσελίδα του τυροκομείου, ώστε να ειδοποιηθεί όταν θα κυκλοφορήσει.