Παραγωγή / Τυρί Π.Ο.Π.

Μάθε πώς φτιάχνεται το καπνιστό τυρί

Μάλλον τυχαία έγινε το πρώτο καπνιστό τυρί στην ιστορία: Κάποιος κτηνοτρόφος ζέσταινε το χειμώνα την καλύβα του με τζάκι ή άλλη ανοιχτή φωτιά. Στην καλύβα αποθήκευε και τα κεφάλια του τυριού που είχε παράξει νωρίτερα εκείνη τη χρονιά για τις ανάγκες της οικογένειάς του. Το τυρί απορρόφησε την κάπνα του τζακιού και απέκτησε μια ιδιαίτερη γεύση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την οικογένεια... κι έτσι ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς –που γνωρίσαμε το καπνιστό τυρί πολύ αργότερα- ακόμη καλύτερα!

Περισσότερα +

Στρογγυλό ή ορθογώνιο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικά τυριά βγαίνουν σε «ρόδες», μικρότερες ή μεγαλύτερες, που στην Ελλάδα αποκαλούμε «κεφάλια»; Ή γιατί κάποια άλλα βγαίνουν σε ορθογώνιο σχήμα, σε κυλινδρικό, σε τετράγωνο, ή ακόμα και σε σχήμα πυραμίδας;

Περισσότερα +