Θηλυκοτύρι Νάξου
Χώρα: ΕλλάδαΘα μπορούσε να θεωρηθεί και το αντίθετο του Αρσενικού Νάξου: Φτιάχνεται με πρόβειο γάλα από τα απογευματινά αρμέγματα, όπου το γάλα είναι πιο αδύνατο σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Πρόκειται για ένα ελαφρύ τυρί, τύπου ανθότυρου, με λευκό χρώμα, βελούδινη υφή, ελαφριά βουτυράτη γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Τρώγεται σκέτο, με τη συνοδεία κρασιού, αλλά και στο πρωινό, συνδυασμένο με μέλι ή μαρμελάδα.