Ερωτυρίσεις

Η βασική διαφορά είναι πως συγκρίνοντας ίδια ποσότητα από τα δυο τυριά, κατά κανόνα το κίτρινο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι, παρμεζάναέμενταλ κ.λπ.) είναι πιο πλούσιο σε συστατικά απ’ ό,τι το λευκό (φέτα, ανθότυρο, μοτσαρέλα κ.λπ.).
Επιπλέον, το κίτρινο τυρί περιέχει περισσότερο ασβέστιο (που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά στην ανάπτυξη).

Το σκληρό τυρί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το μαλακό, ωστόσο η περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του και την διαδικασία παραγωγής του. Σε γενικές γραμμές όμως, μια μερίδα φέτα των 65γρ. καλύπτει το 40% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ένας ενήλικας, ενώ μια μερίδα γραβιέρα των 55γρ. καλύπτει το 65%.

• Στους 2-4°C στο ειδικό συρτάρι για τα τυριά, αν πρόκειται για προ-συσκευασμένο τυρί που δεν έχει ανοιχτεί.
• Σε πλαστικό δοχείο -τύπου τάπερ- σε άλμη, αν πρόκειται για φέτα (για να μάθετε πώς να φτιάξετε τη δική σας άλμη, δείτε το σχετικό άρθρο εδώ)
• Καλά τυλιγμένο στο χαρτί του, όπως το πήρατε από τον «τυρά», ή σε πλαστικό δοχείο, μαζί με έναν κύβο ζάχαρης που τραβάει την υγρασία, αν πρόκειται για κίτρινο τυρί.
• Σε ένα πιάτο, ανοιχτό και σκεπασμένο με σελοφάν τροφίμων, ή σε τυριέρα, αν πρόκειται για ανθότυρο, μυζήθρα ή μανούρι (τα τυριά αυτά δεν διατηρούνται καλά, οπότε καλό είναι να αγοράζετε μικρές ποσότητες και να το καταναλώνετε σύντομα).

Το τυρί είναι μια πολύ σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου για τις εγκύους, άρα είναι καλό να περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιό τους, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι τυριού που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη: τα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, όπως το Brie και το Camembert, όπως και τα «μπλε» τυριά – τύπου ροκφόρ- γιατί η μούχλα ενδέχεται να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηριδίων στον οργανισμό.

Αν δείτε πως ένα κίτρινο τυρί έχει πιάσει λίγη μούχλα στη φλούδα του, δε χρειάζεται να το πετάξετε όλο. Καθαρίστε το καλά, κόβοντας όλη τη μουχλιασμένη επιφάνεια, σε βάθος περίπου 2cm και χρησιμοποιήστε το στο φαγητό, π.χ. σε μια τυρόπιτα.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα για το τυρί και τη μούχλα σε αυτό το άρθρο μας!