Ένα από τα πιο παλιά ελληνικά τυριά.

Ένα από τα πιο παλιά ελληνικά τυριά.

Φτιάχνεται από τον ορρό που προκύπτει κατά την παρασκευή της φέτας και του κεφαλοτυριού και έρχεται σε δύο τύπους: την ανάλατη ή ελαφρώς αλατισμένη φρέσκια μυζήθρα που μοιάζει με το cottage cheese, και την ξηρή ώριμή μυζήθρα που έχει αλμυρή γεύση και σκληρή υφή. Η φρέσκια μυζήθρα έχει απαλή δροσερή γεύση ενώ η ώριμη έχει περισσότερες νότες ξηρών καρπών και δημιουργεί μια γκρίζα φλούδα.

Η φρέσκια μυζήθρα χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική ενώ η ξηρή μυζήθρα είναι ιδανική για τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά.