Πρόκειται για ένα σκληρό παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου γάλακτος.

Πρόκειται για ένα σκληρό παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου γάλακτος. Η κεφαλογραβιέρα παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Φρέσκο το τυρί αυτό είναι ελαφρά μαλακό, αλλά καθώς ωριμάζει σκληραίνει. Το χρώμα του είναι σχεδόν λευκό, με διάσπαρτες, μικρές τρυπούλες. Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από τις περισσότερες γραβιέρες κι η γεύση της παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και σε βούτυρο. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και ως επιτραπέζιο τυρί.