Το Κατίκι Δομοκού είναι ίσως ο πιο πετυχημένος, εμπορικά, εκπρόσωπος μιας μεγάλης κατηγορίας φρέσκων λευκών τυριών, στην οποία θα μπορούσε να περιλάβει κανείς ακόμα το τσαλαφούτι της δυτικής, κυρίως, Στερεάς Ελλάδας, το γκερεμέζι της Αίγινας, το ηπειρώτικο γαλοτύρι, τη χανιώτικη γαλομυζήθρα ή πηχτόγαλο, το ξύγαλο της Σητείας, αλλά και την λιγότερο γνωστή τυρογλιάτα της Πίνδου.

Το Κατίκι Δομοκού είναι ίσως ο πιο πετυχημένος, εμπορικά, εκπρόσωπος μιας μεγάλης κατηγορίας φρέσκων λευκών τυριών, στην οποία θα μπορούσε να περιλάβει κανείς ακόμα το τσαλαφούτι της δυτικής, κυρίως, Στερεάς Ελλάδας, το γκερεμέζι της Αίγινας, το ηπειρώτικο γαλοτύρι, τη χανιώτικη γαλομυζήθρα ή πηχτόγαλο, το ξύγαλο της Σητείας, αλλά και την λιγότερο γνωστή τυρογλιάτα της Πίνδου. Κοινή βάση όλων, η ανάγκη να αξιοποιηθεί το καλοκαιρινό γάλα, που ήταν μεν λίγο σε ποσότητα, αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα. Το στοιχείο, που διαφοροποιεί το Κατίκι Δομοκού από τα υπόλοιπα και ενδεχομένως εξηγεί σε ένα βαθμό τη δημοφιλία του, είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 13% στο τελικό προϊόν, κάνοντάς το ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν ή πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους. Αναγνωρίσθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ήδη από το 1994 -1996 για την Ε.Ε.- αλλά βέβαια η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου.