Το Ανεβατό ή Ανιβατό ή Νιβατό, προέρχεται από την παράδοση των νομάδων κτηνοτρόφων της βόρειας Πίνδου και ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα παρόμοιων τυριών, που δημιουργήθηκαν κυρίως από την ανάγκη αξιοποίησης των μικρών ποσοτήτων γάλακτος.

Το Ανεβατό ή Ανιβατό ή Νιβατό, προέρχεται από την παράδοση των νομάδων κτηνοτρόφων της βόρειας Πίνδου και ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα παρόμοιων τυριών, που δημιουργήθηκαν κυρίως από την ανάγκη αξιοποίησης των μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Παλιότερα, πρωταγωνιστούσε το γίδινο γάλα, ενώ για τη στράγγιση και την ωρίμανση των τυριών, χρησιμοποιούσαν τουλούμια από κατσικίσιο δέρμα. Μια θεωρία μάλιστα θέλει και την ονομασία Ανεβατό να προέρχεται από τη συνήθεια των τυροκόμων να κρεμάνε τα τουλούμια σε ψηλά κλαριά των δέντρων για να στραγγίσουν, αν και άλλοι τη συνδέουν με το «ανέβασμα» της τυρομάζας στην επιφάνεια του καζανιού. Στη σύγχρονη εκδοχή του, αναγνωρίσθηκε ως ΠΟΠ το 1994, οπότε τυποποιήθηκε και η διαδικασία παραγωγής του. Η ΠΟΠ φυσικά καλύπτει μόνο τα τυριά που παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, οπότε άλλα προϊόντα με παρεμφερείς ονομασίες δεν έχουν καμιά σχέση με το αυθεντικό Ανεβατό.