Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο.

Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή. μεταξύ χλωρού και ξηρού (από όπου βγαίνει και το όνομα του) αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας και είναι ιδανικό για σαγανάκι αλλά και για συνοδεία ζυμαρικών.