Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο κυρίως από αγελαδινό γάλα και είναι ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα ελληνικά τυριά ΠΟΠ.

Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο κυρίως από αγελαδινό γάλα και είναι ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα ελληνικά τυριά ΠΟΠ. Έχει ελαφρώς κίτρινη συμπαγή και ελαστική μάζα με μικρές διάσπαρτες τρύπες και διατίθεται σε κεφάλια των 10 κιλών με λεπτή φλούδα. Πρόκειται για ένα γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, και νότες καρυδιού και αμυγδάλου. Τρώγεται ωμή σαν επιτραπέζιο τυρί με ψωμί  ή με συνοδεία φρούτων αλλά και μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές.