Το πρώτο –και μοναδικό μέχρι στιγμής- ελληνικό τυρί, που έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο –και μοναδικό μέχρι στιγμής- ελληνικό τυρί, που έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα -22 για την ώρα- έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). Η διαφοροποίηση αυτή, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να δηλώνει διαφορετικό επίπεδο ποιότητας, στην πράξη οφείλεται σε έναν καθαρά τεχνικό λόγο. Το τυρί της πόσιας ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα τυριών, με πολλούς εκπροσώπους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα οποία συντηρούνται και ωριμάζουν σε κρασί, αλλά κυρίως στις οινολάσπες του, που αλλού τις λένε γύλη ή ύλη και στην Κω πόσια. Η προέλευση λοιπόν της πόσιας, που προέρχεται από κρασιά ΠΓΕ του νησιού, καθώς δεν καλύπτονται από καμία ΠΟΠ, «παρασύρει» με έναν τρόπο, και το τυρί στην ίδια κατηγορία. Πάντως, το ίδιο το τυρί έχει μια μακριά ιστορία, που φαίνεται πως φτάνει στον 18ο αιώνα και βέβαια αποτελεί το πιο γνωστό και αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν της Κω.