Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της Ελλάδας. Φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει σε σπηλιές των Κρητικών βουνών. Η υφή του είναι σκληρή με μικρές τρύπες. Έχει γεύση ελαφρά αλμυρή, υπόγλυκη, βουτυράτη γεύση και αρώματα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χόρτων και βοτάνων του νησιού. Τρώγεται με πολλούς τρόπους, ωμή με φρούτα και ψωμί, σε ομελέτες ή μαγειρεμένη με αρνί.