Ένα κρεμώδες επιτραπέζιο τυρί που έχει ως βάση την Πετρωτή.

Όταν η Πετρωτή είναι έτοιμη, θρυμματίζεται, και, αφού προστεθεί αλάτι, αναπλάθεται σε μικρά μπαλάκια (περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς), σε σχήμα αχλαδιού, ή εντελώς στρογγυλό. Στη συνέχεια, τοποθετείται σε σακούλες (τσαντίλες ή πανιά) και κρεμιέται έξω, σε δροσερούς, σκιερούς χώρους, όπου οι συνθήκες το βοηθούν να στραγγίσει και να ξεραθεί ακόμα περισσότερο. Φρέσκο, έχει υφή που θυμίζει μοτσαρέλα, με βουτυράτη γεύση, τονισμένη οξύτητα και απίθανο βοτανικό άρωμα. Όταν όμως ωριμάσει περισσότερο, αποκτά σκληρή υφή, υποκίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση, που θυμίζει παρμεζάνα. Συνοδεύει σαλάτες, αλλά τρώγεται και σκέτο με ψωμί, φρούτα ή μέλι. Ακόμα αποτελεί ιδανικό τυρί για τρίψιμο.