Το Βολάκι είναι ίσως το πιο γνωστό τυρί της Άνδρου και συνδέεται στενά με την διατροφική καθημερινότητα των κατοίκων της, που, όπως λένε, «το τρώνε ακόμα και με τον καφέ».

Το Βολάκι είναι ίσως το πιο γνωστό τυρί της Άνδρου και συνδέεται στενά με την διατροφική καθημερινότητα των κατοίκων της, που, όπως λένε, «το τρώνε ακόμα και με τον καφέ». Παρόμοια τυριά συναντά κανείς και στα γειτονικά νησιά της Σύρου και της Τήνου. Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό βώλαξ και παραπέμπει στο σχήμα του, που θυμίζει μικρό αχλαδόμορφο σβώλο. Το σχήμα αυτό διαμορφώνεται με το χέρι, ακόμα και στις εμπορικές εκδοχές του τυριού. Συνδέεται επίσης με την ανδριώτικη έκφραση της Κοπανιστής, καθώς αποτελεί «ενδιάμεσο στάδιο» στη διαδικασία παραγωγής της. Κυκλοφορεί αφού στεγνώσει για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα.