Ποντιακό καπνιστό τυρί που, παραδοσιακά, φτιαχνόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι βοσκοί ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια (Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά).

Ποντιακό καπνιστό τυρί που, παραδοσιακά, φτιαχνόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι βοσκοί ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια (Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά). Γίνεται από φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα και καπνίζεται πολύ καλά με αρωματικά βότανα. Έχει υφή που μοιάζει πολύ με αυτή του κασεριού και γκρίζα φλούδα που τρώγεται. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλμυρή και πολύ ιδιαίτερη λόγω των υλικών του καπνίσματος. Συνοδεύεται άριστα με παλαιά κόκκινα κρασιά.