Ricotta σημαίνει «μαγειρεμένο 2 φορές»...

Ricotta σημαίνει «μαγειρεμένο 2 φορές». Πρώτα το γάλα ζεσταίνεται για την παραγωγή κάποιου άλλου τυριού και στη συνέχεια ό όρος που διαχωρίζεται ζεσταίνεται ξανά ώστε η ξηρή μάζα που περιέχει να ανέβει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια ξαφρίζεται και μπαίνει σε καλάθια ή πλαστικά καλούπια για να ωριμάσει.
Έχει λευκό χρώμα, μαλακή κοκκώδη υφή με γλυκιά γαλακτερή γεύση με αρωματικές νότες λεμονιού.
Είναι ένα ευέλικτο τυρί και χρησιμοποιείται πολύ στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική της Ιταλίας.

Στα ελληνικά προφέρεται ρικότα.