Παίρνει το όνομά του από τα σπήλαια της περιοχής Val Taleggio στη Λομβαρδία, μέσα στα οποία ωριμάζει, και είναι ένα από τα παλαιότερα Ιταλικά τυριά.

Παίρνει το όνομά του από τα σπήλαια της περιοχής Val Taleggio στη Λομβαρδία, μέσα στα οποία ωριμάζει, και είναι ένα από τα παλαιότερα Ιταλικά τυριά.

Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί  από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, με «πλυμένη» φλούδα, που στο τέλος της διαδικασίας αλείφεται με μύκητες.

Έχει έντονο άρωμα και σχετικά απαλή γεύση με νότες φρούτων.

Πολλοί παραγωγοί εμπλουτίζουν τη γεύση του προσθέτοντας μπαχαρικά, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, ακόμα και λεμόνι.

Λειώνει πολύ εύκολα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και επίσης, τριμμένο, ταιριάζει απόλυτα με σαλάτα ρόκα.