Για πολλούς «ο βασιλιάς των τυριών», το Παρμιτζάνο Ρετζάνο ή Παρμεζάνα για όσους υιοθετούν την γαλλική εκδοχή του ονόματός του αποτελεί το εμβληματικότερο τυρί της Ιταλίας και πιθανότατα αυτό με το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την προστασία της αυθεντικότητας και της καταγωγής του.

Για πολλούς «ο βασιλιάς των τυριών», το Παρμιτζάνο Ρετζάνο ή Παρμεζάνα για όσους υιοθετούν την γαλλική εκδοχή του ονόματός του αποτελεί το εμβληματικότερο τυρί της Ιταλίας και πιθανότατα αυτό με το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την προστασία της αυθεντικότητας και της καταγωγής του. Της καταγωγής, που τοπικά προφανώς σχετίζεται με την πόλη της Πάρμας και του γειτονικού Reggio Emilia, στην Περιφέρεια της Emilia Romagna της βόρειας Ιταλίας, ενώ ιστορικά τοποθετείται πριν από τον 14ο αιώνα, μια και ο Βοκκάκιος στο Δεκαήμερό του αναφέρεται σε έναν φανταστικό τόπο, όπου οι άνθρωποι κάθονται σε βουνά Παρμεζάνας τρώγοντας ολημερίς μακαρόνια και ραβιόλι! Η δημιουργία του, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, αποδίδεται στους μοναχούς των μοναστηριών στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Η Ονομασία Προέλευσης Parmigiano Reggiano προστατεύεται τόσο σε εθνικό επίπεδο (από το 1954) όσο και διεθνώς μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 1996). Αντίθετα, η ονομασία Parmesan, προστατεύεται μόνο μέσα στα όρια της Ένωσης, γεγονός που αφήνει πολλά –μα πάρα πολλά- περιθώρια για παραγωγή απομιμήσεων Παρμεζάνας σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Άρα εγγύηση αυθεντικότητας αποτελεί μόνο η ένδειξη Parmigiano Reggiano DOP.