Η Gorgonzola, αποτελεί τον βασικό εκπρόσωπο της Ιταλίας στην κατηγορία των «μπλε» τυριών.

Η Gorgonzola, αποτελεί τον βασικό εκπρόσωπο της Ιταλίας στην κατηγορία των «μπλε» τυριών. Αποκλειστικότητα του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας, χρωστάει το όνομά της στο ομώνυμο χωριό, που πλέον έχει ενσωματωθεί στο ευρύτερο οικιστικό συγκρότημα της πόλης του Μιλάνου, αλλά παλιότερα χαρακτηριζόταν από τα πλούσια βοσκοτόπια της. Σύμφωνα με την παράδοση, οι βοσκοί που κατέβαζαν τις αγελάδες από τα βουνά του βορρά, στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου για να ξεχειμωνιάσουν, έδιναν γάλα στους ντόπιους ως ενοίκιο για τα χωράφια τους. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή ενός φρέσκου τυριού, που ονομαζόταν stracchino di Gorgonzola (stracco στην τοπική διάλεκτο σημαίνει κουρασμένος και μάλλον αναφερόταν στην κούραση των αγελάδων από το ανεβοκατέβασμα στα βουνά), το οποίο χάρη στην απροσεξία ενός ερωτευμένου τυροκόμου –εδώ η ιστορία μοιάζει με του γαλλικού Ροκφόρ- μετατράπηκε αργότερα σε μπλε τυρί. Όλα αυτά συνέβαιναν από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα, ίσως και παλιότερα, ενώ σήμερα η Gorgonzola, που έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται ένα από τα κορυφαία μπλε τυριά του κόσμου. Υπάρχουν λιγότερα από 30 πιστοποιημένα τυροκομεία, τα οποία παράγουν περίπου 58 χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο, σε δύο βασικούς τύπους, την Gorgonzola Dolce και την Gorgonzola Piccante, που διαφέρουν στην υφή και τη γευστική ένταση.