Όπως συμβαίνει και με άλλα δημοφιλή ευρωπαϊκά τυριά, η ονομασία Έμενταλ περιγράφει μάλλον τύπο τυριού, παρά γεωγραφική προέλευση. Βλέπετε, αυτά τα τυριά είχαν την «ατυχία» να επεκταθεί η παραγωγή τους εκτός των ορίων της περιοχής ή ακόμα και της χώρας καταγωγής τους, πολύ πριν λειτουργήσουν οι νομοθεσίες και τα συστήματα, που συνδέουν τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος με την γεωγραφική του προέλευση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα δημοφιλή ευρωπαϊκά τυριά, η ονομασία Έμενταλ περιγράφει μάλλον τύπο τυριού, παρά γεωγραφική προέλευση. Βλέπετε, αυτά τα τυριά είχαν την «ατυχία» να επεκταθεί η παραγωγή τους εκτός των ορίων της περιοχής ή ακόμα και της χώρας καταγωγής τους, πολύ πριν λειτουργήσουν οι νομοθεσίες και τα συστήματα, που συνδέουν τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος με την γεωγραφική του προέλευση. Έτσι, παρότι το Emmental κατάγεται από τις ελβετικές Άλπεις και πιο συγκεκριμένα από την ομώνυμη κοιλάδα του ποταμού Emme, στο Καντόνι της Βέρνης, όπου η τυροκομική παράδοση φτάνει πίσω τουλάχιστον στον 13ο αιώνα, σήμερα με αυτή την ονομασία παράγονται -σε πολύ μεγάλες ποσότητες και σε διάφορες χώρες- τυριά που διαφέρουν λιγότερο ή περισσότερο μεταξύ τους. Κοινό χαρακτηριστικό τους το αγελαδινό γάλα και οι «εμβληματικές» τρύπες στη μάζα τους. Εκτός από τα τυριά ευρείας κατανάλωσης, που καλύπτονται από την κοινόχρηστη ονομασία Emmental, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει δύο Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και δύο Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) για τα προϊόντα τριών χωρών, που παράγονται σε καθορισμένες ζώνες, από απαστερίωτο γάλα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κυρίως από μικρές τυροκομικές μονάδες. Πρόκειται για το ελβετικό Emmentaler PDO, που πολλοί ονομάζουν «βασιλιά των ορεινών τυριών», το γερμανικό Allgäuer Emmentaler PDO από τα ορεινά της Βαυαρίας και τα γαλλικά Emmental de Savoie και Emmental français est-central, που ανήκουν στην κατηγορία ΠΓΕ.