Το Roquefort είναι ίσως ο εμβληματικότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας των «μπλε» τυριών.

Το Roquefort είναι ίσως ο εμβληματικότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας των «μπλε» τυριών. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κοινότητα (Roquefort- sur-Soulzon), που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, στις πλαγιές του Massif Central και ανάλογα με ποιον ερευνητή θα πιστέψει κανείς η ιστορία του μπορεί να φτάνει πίσω στους ρωμαϊκούς χρόνους ή να αρχίζει μερικούς αιώνες αργότερα. Πάντως σίγουρα αναφέρεται σε πηγές του 11ου αιώνα μ.Χ., ενώ το 1411 ένα διάταγμα του γάλλου βασιλιά Καρόλου 6ου αναγνωρίζει στους κατοίκους του χωριού το αποκλειστικό δικαίωμα ωρίμανσης του τυριού στις φυσικές σπηλιές της περιοχής. Και βέβαια είναι το πρώτο τυρί της Γαλλίας που απέκτησε επισήμως Ονομασία Προέλευσης ήδη από το 1925. Σήμερα, παράγονται περίπου 17.000 τόνοι Roquefort ετησίως.