Ημίσκληρο, κίτρινο τυρί που παράγεται, συνηθέστερα, από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα (ποικιλίες παράγονται και από πρόβειο ή κατσικίσιο).

Ημίσκληρο, κίτρινο τυρί που παράγεται, συνηθέστερα, από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα (ποικιλίες παράγονται και από πρόβειο ή κατσικίσιο).
Υπάρχουν 7 τύποι Gouda, που κατηγοριοποιούνται βάσει της παλαίωσής τους, ξεκινώντας από το πολύ φρέσκο, λίγων μηνών και φτάνοντας μέχρι το παλαιό, 12 ετών.
Το χρώμα, η γεύση γίνονται πιο έντονα με την ηλικία, ενώ το τυρί γίνεται πιο σκληρό.
Καλύπτεται πάντα από κερί, κίτρινο ή μαύρο, ανάλογα με την ηλικία του.

Στα ελληνικά προφέρεται Γκούντα.