Οι Άγγλοι, και συγκεκριμένα ο Λόρδος Sandwich, μπορεί να εφηύρε το σάντουιτς –από όπου ξεκίνησαν όλα- εδώ στην Ελλάδα όμως το εθνικό μας σνακ είναι το…τοστ: δυο τετράγωνες φέτες ψωμί, μια φέτα ζαμπόν ή γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και πέντε λεπτά στην τοστιέρα!


Το κλασικό τοστ, το ανάμεικτο, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Και είναι απλό να το διανθίσει κανείς με άλλα υλικά και να του δώσει άλλη γευστική διάσταση, ώστε να μην το βαρεθεί ποτέ.

Ο πρώτο απλός τρόπος είναι να προσθέσετε λαχανικά, από μια φέτα ντομάτας και λίγη πράσινη πιπεριά, έως φέτες αβοκάντο ή ακόμη και λαχανικά σχάρας (βάζετε στην τοστιέρα λεπτές φέτες κολοκυθάκι, πιπεριά, μελιτζάνα και τα ψήνετε πριν τα βάλετε στο τοστ).

Γεύση και «σπιρτάδα» προσδίδουν οι σάλτσες και τα αλείμματα: μουστάρδα –απαλή ή πικάντικη, ανάλογα με τα γούστα ή τη στιγμή- , τυροκαυτερή, πάστα ελιάς, chutney, μαγιονέζα, κέτσαπ ή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, όλα αυτά κάνουν το τοστάκι πιο ζουμερό και γευστικό και το απομακρύνουν από την κλασική του γεύση.

Το συνηθισμένο ζαμπόν ή γαλοπούλα, μπορεί να αντικατασταθεί από πιο «ψαγμένα» κρέατα κι αλλαντικά. Δοκιμάστε να βάλετε στο τοστ το μπιφτέκι που περίσσεψε από χθες, κόβοντάς το σε φετούλες και συνδυάζοντάς το με τυρί γκούντα ή έμενταλ και μουστάρδα, για ένα αυτοσχέδιο, πρόχειρο μπέργκερ… Τολμήστε παστράμι με έμενταλ, σαλάμι με κασέρι, καπνιστό χοιρινό με καπνιστό τυρί, οι συνδυασμοί είναι άπειροι!

Έχουμε μάθει να βάζουμε στο τοστ τυρί σε φέτες –γκούντα ή κασέρι και σπανιότερα τσένταρ ή έμενταλ. Τα περισσότερα όμως τυριά, εκτός από τα πολύ σκληρά όπως η παρμεζάνα, συμπεριφέρονται μια χαρά στο ψήσιμο, λιώνουν και περιβάλλουν νόστιμα τα υπόλοιπα υλικά. Το Brie για παράδειγμα, λιώνει γρήγορα και ταιριάζει πολύ καλά με ένα γλυκό chutney ή με λίγη μαρμελάδα κόκκινου φρούτου, για ένα σοφιστικέ τοστάκι με νότες γαλλικής κουζίνας…

Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι δυο φέτες ψωμί (δεν είναι απαραίτητο να είναι του τοστ, οποιαδήποτε φρατζόλα δίνει φέτες με άνετη επιφάνεια κάνει) ή ένα ψωμάκι που θα ανοίξετε στη μέση, κάποιου είδους τυρί, μια τοστιέρα και τη φαντασία σας! Αυγό, μια φέτα από το νουά που είχατε την Κυριακή, λίγος τόνος, ένα αβοκάντο, πίκλες και τουρσιά ή ένα ματσάκι σχινόπρασο, όλα μπορούν να απογειώσουν το τοστ σας!