Μην τολμήσεις να πεις σε έναν γνώστη ότι αυτά τα δυο τυριά είναι ίδια… γιατί μπορεί να μοιάζουν ίδια, έχουν όμως σημαντικές διαφορές.

Πολύ συχνά αυτά τα δυο τυριά αντιμετωπίζονται ως ένα και το αυτό. Μάλλον επειδή είναι παρόμοια στην όψη: υποκίτρινη μάζα και λευκή φλούδα, ενίοτε με καφέ ή κοκκινωπά στίγματα, ανάλογα με την παλαίωση ή τη συνολική κατάστασή τους. Η γεύση τους τείνει να θυμίζει μανιτάρι και γενικά γεύσεις «φυτικής» προέλευσης. Μπορεί να παρασκευάζονται και τα δυο από αγελαδινό γάλα στη Βόρειο Γαλλία, όμως ο τόπος παραγωγής του Brie (Ile de France) απέχει 3 ώρες οδικώς από τον τόπο παραγωγής του Camembert (Νορμανδία).

Στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά όχι μόνο ανάμεσα στα δυο αυτά τυριά, αλλά και ανάμεσα στις διαφορετικές παρτίδες τους! Στη Γαλλία, κάθε κεφάλι έχει τις δικές του μικρές «ασυνέπειες» και πολυεπίπεδη γεύση.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές:

• Κατά τη διάρκεια της τυροκόμησης στο Brie προστίθεται κρέμα, με αποτέλεσμα το Brie να περιέχει 60% λιπαρά γάλακτος, ενώ το Camembert 45%.
• To Camembert ωριμάζει τουλάχιστον 3 εβδομάδες ενώ το Brie μπορεί να είναι και μόνον 1 εβδομάδος.
• Το Brie στραγγίζει για 18 ώρες ενώ το Camembert για 48.
• Το Brie μπορεί και να αλατιστεί πριν την ωρίμανση, το Camembert ποτέ.
• Οι φόρμες των δυο τυριών είναι διαφορετικής διαμέτρου.
• Το Brie είναι πιο λευκό εσωτερικά, το Camembert πιο κίτρινο. Ένα πολύ ώριμο Camembert «τρέχει» όταν το κόψεις, ενώ το Brie τείνει να είναι πιο σφικτό.
• Το Brie παράγεται για άμεση κατανάλωση. Το Camembert είναι φτιαγμένο για να ωριμάζει, και είναι καλύτερο μετά από 6-8 εβδομάδες ωρίμανσης, μαλακό και με έντονη μυρωδιά.

Η ιστορία του Brie είναι αρκετά παλιά, παρόλο που, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τυριά, δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια πότε ή πού «εφευρέθηκε». Ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά Brie, το Brie de Meaux, αναφέρεται στην ιστορία τοπικών μοναστηριών από τον έβδομο μ.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία ο Καρλομάγνος λάτρευε το κρεμώδες αυτό τυρί. Απέκτησε όμως μεγάλη φήμη και κατέκτησε υψηλή θέση ανάμεσα στα Γαλλικά τυριά, όταν παρουσιάστηκε σε διαγωνισμό τυριών στη Βιέννη, το 1815, μεταξύ άλλων εκλεκτών Ευρωπαϊκών τυριών, όπου και ανακηρύχθηκε «πρίγκηπας των τυριών».

H ιστορία του Camembert ξεκινάει στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ φαίνεται πως εξελισσόταν σταδιακά για αρκετά χρόνια, από το 1760 ως το 1790. Ως “εφευρέτριά” του εμφανίζεται η Marie-Christine Harel, η οποία προσπαθούσε να βρει τρόπο να τοποθετήσει το τοπικό, φρέσκο τυρί στην αγορά, με επικερδή τρόπο. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ένας ιερέας από το Brie, πέρασε από το Camembert, και συνεργάστηκε με την Harel για να τελειοποιήσει τη συνταγή της. Από την αρχή, το Camembert υπήρξε τυρί που θέλει συνεργασία για να πετύχει: ο κτηνοτρόφος συλλέγει το γάλα, φτιάχνει το τυρόπηγμα και σχηματίζει τα κεφάλια, τα οποία στη συνέχεια προωθεί σε έναν ειδικό “ωριμαστή”, που αναλαμβάνει και τη διανομή τους.