Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιος είναι ο «εφευρέτης» του cheeseburger. Κυκλοφορούν όμως αρκετοί αστικοί θρύλοι σχετικά με το ποιος ήταν ο πρώτος που έβαλε τυρί στο μπιφτέκι.

Σύμφωνα με αυτούς, το 1924, πρώτος ο Lionel Sternberger, 16χρονος γυιός εστιάτορα στην California, «πέταξε» μια φέτα τυρί πάνω στο μπιφτέκι που ψηνόταν, μια φορά που βοηθούσε τον πατέρα του. Και οι δυο έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και πρόσθεσαν το πιάτο στον κατάλογο του εστιατορίου, με την ονομασία Cheese Hamburger.

Δέκα χρόνια αργότερα, στο Louisville του Kentucky, άλλος εστιάτορας, ο Charles Kaelin, πρόσθεσε τυρί στο μπιφτέκι, λέγοντας πως αναζητούσε να δώσει μια άλλη γευστική νότα στο κρέας. Ικανοποιημένος κι αυτός από το αποτέλεσμα, το συμπεριέλαβε στο μενού του καταστήματος ως Cheeseburger, ενώ το εστιατόριό του έγινε ονομαστό ως «γενέτειρα» του Cheeseburger.

Εκτός από τους δύο, το όνομα cheeseburger πατενταρίστηκε και από τρίτο εστιάτορα, ένα χρόνο μετά, το 1935, στο Denver του Colorado.

Ουσιαστικά λοιπόν εμφανίζονται τρεις «εφευρέτες» αυτού του διάσημου, αμερικανικού σάντουιτς!

cheeseburger cheeselovers

Το πιάτο αυτό εξελίχθηκε πολύ από την πρώτη του μορφή, όπως άλλωστε και το απλό hamburger. Αρχικά όταν έλεγε κανείς burger, εννοούσε το πλακέ, τηγανιτό μπιφτέκι που έμπαινε σε απλό ψωμάκι, με πίκλα, κέτσαπ και κρεμμύδι και ήταν πάντα καλά ψημμένο. Όσο για το τυρί, ήταν μια φέτα του κλασικού αμερικανικού cheddar!

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να αποκτήσει το cheeseburger την πιο γκουρμέ διάστασή του: από εξαιρετικής ποιότητας βοδινό κιμά, ψημμένο στο γκριλ, όπως το επιθυμεί ο πελάτης, μέτριο, καλοψημμένο ή και σενιάν. Όσο για το τυρί, στο cheeseburger βλέπει κανείς σήμερα από Cheddar και Monterey Jack, μέχρι Chèvre, Emmental ή Blue Cheese. Αυτό ισχύει και για τις διάφορες σάλτσες ή άλλες προσθήκες, όπως μαγιονέζα απλή ή με τρούφα, μανιτάρια, μπέικον και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί!

To hamburger και το cheeseburger φιγουράρουν πια στα πιο καλά εστιατόρια, σε πολύ εξεζητημένες μορφές, αλλά ένα είναι το σίγουρο: ένα ζουμερό μπιφτέκι με ένα ωραίο λιωμένο τυρί δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να αναδείξει τη νοστιμιά του!