Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που δεν γνωρίζουμε για τα αγαπημένα μας τυριά! Είτε πρόκειται για ιστορικά στοιχεία, είτε για περίεργους νόμους, είτε ακόμα και για…tips μακροζωίας, όλα θα θέλαμε να τα ξέρουμε!

Ας δούμε 13 πράγματα για το τυρί που ίσως και να μην ξέραμε μέχρι στιγμής. Τώρα που θα τα μάθουμε, θα μας κάνουν να το αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ!

Το τυρί είναι πιο παλιό και από τις γραπτές γλώσσες: Ευρήματα στην Πολωνία δείχνουν ότι έφτιαχναν τυρί πριν από 7.500 χρόνια, ενώ στην Αίγυπτο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι εξασκούσαν την τυροκομία πριν από 4.000 χρόνια.
Αν κάποιος τρώει συχνά Ροκφόρ, ενδέχεται να ζήσει περισσότερο: Έρευνες δείχνουν ότι το, ομολογουμένως ιδιαίτερο στη γεύση, Ροκφόρ, αν καταναλώνεται συχνά, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή μας υγεία, το πρώτο βήμα προς τη μακροζωία!

pragmata gia to tyri2

Χρειάζονται 6-10 λίτρα γάλα για ένα κιλό τυρί: Αν αναρωτιέστε πόσο γάλα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τυρί, η απάντηση είναι ότι για κάθε κιλό τυριού χρειάζονται περίπου δέκα λίτρα αγελαδινού ή γίδινου γάλατος. Αν όμως χρησιμοποιούμε γάλα προβάτου, τότε χρειαζόμαστε μόνο έξι λίτρα για την αντίστοιχη ποσότητα τυριού.
Το αγαπημένο φαγητό των Αμερικανών έχει ως κύριο συστατικό το τυρί: Πρόκειται για το περίφημο mac and cheese (macaroni είναι το δικό μας κοφτό μακαρονάκι), όπου τα ζυμαρικά ανακατεύονται μέσα σε μια κρεμώδη, τυρένια σάλτσα.
Υπάρχει ένας νόμος ειδικά για το τυρί: Στο Wisconsin, για δύο περίπου χρόνια, όλα τα εστιατόρια ήταν υποχρεωμένα, βάσει νόμου, να σερβίρουν και τυρί μαζί με κάθε γεύμα.
Το τυρί σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα: Έρευνες έχουν δείξει ότι αν καταναλώσουμε τυρί μισή ώρα πριν κοιμηθούμε, τότε ο ύπνος μας θα έχει καλύτερη ποιότητα! Αυτό οφείλεται στην τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι γνωστό πως συντελεί στη μείωση του άγχους.
Οι ποικιλίες τυριού του κόσμου είναι 2.000, σύμφωνα με τις διεθνείς καταγραφές.
Το τυρί χρησιμοποιείται και για…δώρο γάμου: Η Βασίλισσα Βικτωρία έλαβε στο γάμο της ένα πολύ πρωτότυπο δώρο, που μάλιστα τότε θεωρήθηκε πολύτιμο: ένα τεράστιο κεφάλι τυριού Τσένταρ με βάρος πάνω από 500 κιλά.
Το μεγαλύτερο και βαρύτερο τυρί που παράχθηκε ποτέ ζύγιζε πάνω από 26 τόνους και ήταν περίπου 1 χιλιόμετρο μακρύ!

pragmata gia to tyri3

Οι περίφημες…τρύπες του Swiss Cheese προκαλούνται από τα βακτήρια: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Swiss Cheese αλλά και το Emmental έχoυν τις χαρακτηριστικές τους τρύπες λόγω των βακτηρίων που περιέχονται στο γάλα και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό εγκλωβίζεται στη μάζα του τυριού και δημιουργεί τις τρύπες.
Ένα φλερτ δημιούργησε… το Ροκφόρ: Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, δημιουργήθηκε όταν ένας νεαρός βοσκός, για να τρέξει πίσω από μια κοπέλα που φλέρταρε, άφησε το σάντουιτς που έτρωγε σε μια σπηλιά και όταν επέστρεψε εκείνο είχε μουχλιάσει! Παρ’ όλα αυτά, πεινασμένος, το έφαγε και το βρήκε πεντανόστιμο! Έτσι δημιουργήθηκε το Ροκφόρ, που εξακολουθεί να ωριμάζει σε σπηλιές.