Είμαστε ορκισμένοι τυρολάτρεις και ξέρουμε πολλά, αλλά φαίνεται πως αρκετές αλήθειες γύρω από το τυρί μας περιμένουν ακόμη για να τις ανακαλύψουμε.

• Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Δεν είναι ακριβώς γνωστή η ετυμολογία της λέξη τυρί. Αναφέρεται ως ‘τυρός’ από τον Όμηρο, τον Ευρυπίδη και από τον Αριστοφάνη.

Στην αρχαία Ρώμη, το τυρί – caseus λατινιστί – ήταν προϊόν πολυτελείας και σερβίρονταν μόνο σε σπίτια της καλής κοινωνίας, τα οποία είχαν μάλιστα και ειδικό δωμάτιο για την παρασκευή του.

Το τυρί άρχισε να παρασκευάζεται το 815 οπότε και άνοιξε στην Ελβετία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τυριού. Σήμερα ωστόσο την πρωτοκαθεδρία στις τυροκομικές μονάδες έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (έχουν καθιερώσει μάλιστα και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ως εθνική εβδομάδα τυριού) αφού οι Ελβετοί μάλλον επέλεξαν να μεγαλουργήσουν στην παραγωγή σοκολάτας.

• Τα σκληρά τυριά, εκτός από τα ξηρά τυριά τυρογάλακτος, είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο. Η παρμεζάνα, η γραβιέρα, η γκούντα, το ένταμ, το κεφαλοτύρι και το κασέρι θεωρούνται μερικά από τα τυριά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Όσο δε πιο μειωμένα είναι τα λιπαρά που περιέχουν τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο για το κάθε είδος τυριού.

• Ανάμεσα στα περίπου 2000 είδη τυριών, αυτά με τους περισσότερους fans παγκοσμίως είναι το τσένταρ και η μοτσαρέλα.

Το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο θα το βρει κανείς στη γειτονική μας Σερβία, λέγεται pule, φτιάχνεται από γάλα βαλκανικής γαϊδούρας και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο. Γι’ αυτό άλλωστε κοστίζει 1.000 ευρώ το κιλό. Μάλλον φταίει που το εν λόγω είδος γαϊδουριών είναι υπό εξαφάνιση με τον πληθυσμό να αριθμεί μόλις 120 μέλη.

• Μόνο από του πουλιού το γάλα δεν έχει παρασκευαστεί μέχρι σήμερα τυρί αφού αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, γαϊδούρες, βουβάλια, άλογα, καμήλες μέχρι και τάρανδοι έχουν επιστρατευτεί για τυρογαστριμαργικές δημιουργίες.

otiden2 cheeselovers

• Επιστήμονες του University College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά τυρί είναι λεπτότεροι από όσους δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως το τυρί μπορεί να αυξήσει τη λεγόμενη καλή χοληστερόλη του αίματος ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζει σημαντικά την κακή χοληστερόλη.

• Και φυσικά, υπάρχει επίσημος όρος για τους απανταχού λάτρεις του τυριού: τυρόφιλος (turophile), λέξη που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1938.