Δροσερό, με πλούσιο άρωμα και ελαφριά, εκλεπτυσμένη γεύση, το φρέσκο ανθότυρο ή ο ανθότυρος είναι το τυρί πασπαρτού.

Πάει παντού. Στα πιάτα ημέρας, τα επιδόρπια με φρούτα, τις πίτες και τα γλυκά. Είναι η ελληνική απάντηση στα κρεμώδη τυριά με ένα επιπλέον ατού: την αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα του σε αλάτι που το καθιστά κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Συνιστάται σε όλες σχεδόν τις δίαιτες, αφού, ο «ανθός του τυριού» είναι πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες ορού υψηλής διατροφικής αξίας.

Επιπλέον, το ανθότυρο είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή, αφού περιέχει λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα τυριά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μια μερίδα 30g ανθότυρο με 15% λιπαρά έχει περίπου 60 θερμίδες και 4,5 γραμμάρια λιπαρά, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μανούρι έχει περίπου 140 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρά. Το δε μπρι έχει περίπου 105 θερμίδες στην ίδια μερίδα των 30 γραμμάριων και περίπου 9,5 γραμμάρια λίπους.

Το ανθότυρο παράγεται από τυρόγαλα (είναι ο ορός του γάλακτος που αποβάλλεται κατά τη διαδικασία τυροκόμισης) άλλων τυριών (φέτας, σκληρών, ημίσκληρων), το οποίο θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία με ή χωρίς την προσθήκη γάλακτος (φρέσκου κατσικίσιου, πρόβειου και σε σπάνιες περιπτώσεις αγελαδινού), κρέμας γάλακτος και αλατιού.

Παρασκευάζεται συνήθως μέσα σε μικρά καλούπια με σχήμα κόλουρου κώνου, αλλά τα τελευταία χρόνια πωλείται στα σούπερ μάρκετ και τυποποιημένο φρέσκο ανθρότυρο σε ορθογώνια κομμάτια.

Λευκό και μαλακό, χωρίς επιδερμίδα το ανθότυρο διατηρείται στο ψυγείο 3-4 ημέρες, για αυτό πρέπει να το αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες που μπορούν να καταναλωθούν άμεσα.

Η δροσερή υφή του και η σχετικά ήπια γεύση του είναι ο λόγος που ταιριάζει ιδανικά στις σαλάτες και τις πίτες μας, ενώ απλωμένο πάνω σε μια φέτα ψωμί γίνεται ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ. Ο πιο ακαταμάχητος όμως συνδυασμός είναι αυτός με το μέλι. Με την προσθήκη φρούτων ή ξηρών καρπών δίνει το τέλειο επιδόρπιο. Για αυτό άλλωστε πολλές φορές πρωταγωνιστεί και σε πολλά γλυκά με φύλλο. Ανθότυρο παρασκευάζεται σε όλη την Ελλάδα.
Εκτός από το φρέσκο ανθότυρο, υπάρχει και το ξηρό, το οποίο είναι πιο αλμυρό και έχει πλουσιότερη γεύση. Όταν τριφτεί, συνοδεύει ιδανικά τα ζυμαρικά μας. Μάστορες στην παρασκευή της πιο πικάντικης εκδοχής του ανθότυρου θεωρούνται οι Κρητικοί που το σερβίρουν και ως ορεκτικό. Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να το διατηρήσουν και μέσα σε ελαιόλαδο. Η βασική διαφορά του ξηρού ανθότυρου είναι η ωρίμανση. Με την προσθήκη αλατιού και με τη βοήθεια του χρόνου, ο ανθότυρος σκληραίνει και χάνει υγρασία, γίνεται δε ένα πιπεράτο τυρί.

Και μια συνταγή

Mousse ανθότυρου με φρούτα εποχής

Υλικά

5 γρ. ζελατίνη φύλλο (1 φύλλο συνήθως είναι 5 γρ. αλλιώς περισσότερα αν είναι μικρά)
220 γρ. κρέμα γάλακτος
220 γρ. ανθότυρο
80 γρ. άχνη
παστεριωμένο ασπράδι από 1 αυγό
300 γρ. φρούτα εποχής πλυμένα και κομμένα σε κομματάκια( για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε 50 γρ. από την κρέμα γάλακτος, προσέχοντας να μη βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τη ζελατίνα από τα νερά και τη βάζουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ανθότυρο με την άχνη έως ότου γίνει κρέμα. Ενώνουμε τα δυο μείγματα σε ένα μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ το παστεριωμένο ασπράδι σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και γεμίζουμε 4 ποτήρια ή ατομικά μπολ. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά η mousse. Γαρνίρουμε με τα κομμάτια φρούτων.