Ο James Trevor Oliver γεννήθηκε το 1975 στο χωριό Clavering του Essex. Μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα της παμπ που διατηρούσε ο πατέρας του. Η μαγειρική του φιλοσοφία βασίζεται στο απλό νόστιμο φαγητό, που φτιάχνεται με καθημερινά υλικά και μπορεί να βάλει τον καθένα μέσα στην κουζίνα.

Το BBC τον ανακάλυψε όταν εκείνος δούλευε ως βοηθός στο River Café του Λονδίνου. Το 1999 πρωτοπαρουσιάστηκε η εκπομπή του – The Naked Chef –ενώ λίγο αργότερα έγινε παγκοσμίως γνωστός για το πρωτοποριακό πρόγραμμα υγιεινού κολατσιού που εισήγαγε στα σχολεία της χώρας του, με χρηματοδότηση του βρετανικού κράτους. Έκτοτε βέβαια, ο Jamie έχει χτίσει ένα μιντιακό κολοσσό με τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, περιοδικά, παρουσιάσεις αλλά και δική του σειρά με είδη μαγειρικής.

Στην κουζίνα του, ο Oliver πειραματίζεται με συνταγές και υλικά από όλο τον κόσμο. Κι επειδή στον πυρήνα της μαγειρικής του βρίσκεται το υγιεινό φαγητό, ο ίδιος αγαπά ιδιαίτερα τη μεσογειακή διατροφή και συχνά χρησιμοποιεί στην κουζίνα του υλικά που όλοι γνωρίζουμε και μεταχειριζόμαστε.

Ένα από αυτά είναι η φέτα!

Η επίσημη ιστοσελίδα του Βρετανού σεφ φιλοξενεί δεκάδες συνταγές με φέτα και η διατροφολόγος της ομάδας του, Rozzie Batchelar, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η φέτα είναι ένα από τα αγαπημένα υλικά του Jamie αλλά και το πώς μπορεί το ελληνικό τυρί να μπει στο καθημερινό διαιτολόγιο όλων.

Γιατί η φέτα είναι ένα φανταστικό τυρί;

Ο Jamie αγαπά τη φέτα επειδή η αλμυρή κρεμώδης γεύση και η θρυμματιστή υφή την μετατρέπουν σε ένα πεντανόστιμο και ξεχωριστό υλικό.

Αλλά δεν στέκεται μόνο στη νοστιμιά. Αντίθετα, εξηγεί πώς η φέτα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μια πολύ υγιεινή επιλογή τυριού.

Όπως τονίζει, η φέτα μπορεί να αποτελέσει επιλογή για όσους αποφεύγουν το κρέας, αφού είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Εξηγεί μάλιστα πως σχεδόν ένα τέταρτο των θερμίδων της φέτας προέρχονται από την πρωτεΐνη της – άρα 30 γραμμάρια φέτα περιέχουν περίπου 10% της πρωτεΐνης που χρειάζεται καθημερινά ο μέσος ενήλικας.

Επιπλέον, η φέτα περιέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη Β12 που ενισχύει το μεταβολισμό, καθώς και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης και διατηρούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι επίσης ανάμεσα στα «δυνατά» στοιχεία της φέτας, στοιχεία που βοηθούν την καλή οστική και οδοντική υγεία.

Υποστηρίζει μάλιστα πως το γάλα από μόνο του δεν υποκαθιστά τα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να πάρει κανείς από τυριά όπως η φέτα.

Και τρεις συνταγές, από τον Jamie Oliver με αγάπη και… φέτα

Στην ιστοσελίδα του Jamie Oliver θα βρει κανείς πολλές συνταγές στις οποίες προσθέτει φέτα.

Η δική του χωριάτικη σαλάτα είναι αρωματισμένη με φρέσκια μέντα, ενώ παρουσιάζει και μια σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνδυασμένα με ψητή πάπια. Δεν παραλείπει βέβαια να φτιάξει ένα ντιπ με τον ασυναγώνιστο συνδυασμό φέτας και πιπεριάς.

Χωριάτικη σαλάτα

jamie 1 cheeselovers

Ψητή πάπια με σαλάτα φέτας

jamie2 cheeselovers

Πικάντικο ντίπ με φέτα και πιπεριά

jamie 3 cheeselovers

Πηγή φωτογραφιών: www.jamieoliver.com