Από την Κατερίνα Δράκου

 Κυκλοφορούν πολλά περίεργα τυριά εκεί έξω. Τυριά που ούτε καν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν, πόσο μάλλον ότι έχουν και φανατικούς θαυμαστές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το διάσημο Cazu Marzu, το τυρί της Σαρδηνίας που περιέχει ζωντανά σκουλήκια και είθισται να τρώγεται με αυτά! 

Στην ίδια κατηγορία, δηλαδή στα τυριά για τολμηρούς, ανήκει και το charcoal cheddar, το πιο μαύρο τυρί του κόσμου, που παρασκευάζεται, όπως μαρτυρά και το όνομά του, από κάρβουνο!

Οφείλει την ύπαρξη του στους ιδιοκτήτες ενός αγγλικού παντοπωλείου με το όνομα «Manor Farm» στο Leasingham της Αγγλίας. Πριν μερικά χρόνια, γύρω στο 2013, όταν βαρέθηκαν απλώς να εμπορεύονται περίεργα τυριά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους.

Ήθελαν πάση θυσία να γίνουν γονείς ενός τυριού διαφορετικού στην όψη που θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον οποιουδήποτε έπεφτε πάνω του. Τα κατάφεραν μετά από διάφορους πειραματισμούς, προσθέτοντας στο κλασσικό και αγαπημένο των Εγγλέζων cheddar, μπόλικο κάρβουνο!

Η κατάμαυρη όψη του προκάλεσε μεν το ενδιαφέρον όσων περνούσαν από το παντοπωλείο τους, για να προμηθευτούν gourmet τυρολιχουδιές, ωστόσο λίγοι ήταν εκείνοι που – τουλάχιστον στην αρχή – ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του να δοκιμάσουν αυτό το περίεργο τυρί. Όσοι πάντως έδειξαν το απαραίτητο σθένος, πολύ γρήγορα επέστρεψαν για να αγοράσουν τον τυρένιο αυτόν άνθρακα που γρήγορα αποδείχθηκε και θησαυρός!

anthrakas cheeselovers2

Οι εφευρέτες του, είδαν τις παραγγελίες τους να πολλαπλασιάζονται και βραβεύτηκαν, το 2014 για την καινοτόμο ιδέα τους. Ουσιαστικά το charcoal, είναι ένα ώριμο cheddar που λόγω της ανάμειξης του με κάρβουνο, έχει έντονη κρεμώδη υφή και μεστή γεύση. Παρά την αποκρουστική του όψη κάνει θραύση μέσα σε σάντουιτς και καναπεδάκια και προτιμάται τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν την διαφορά στα μενού των εστιατορίων τους.

Λόγω του μαύρου χρώματος του ταιριάζει τέλεια, τριμμένο πάνω σε μια λαχταριστή λευκή μακαρονάδα, προσφέροντας το απόλυτο οπτικό κοντραστ σε έναν chic γαστριμαργικό συνδυασμό.

Πηγή φωτό: thefoodmarket & lovecheese.co.uk