Αν αγαπάτε να συνδυάζετε το ποτό σας με ένα καλό τυρί – ομολογουμένως πρόκειται για ακαταμάχητο συνδυασμό – και κυρίως αν πιστεύετε στον άγραφο συμπαντικό νόμο που λέει ότι τα γούστα πληρώνονται ακριβά, τότε σας έχουμε την τέλεια πρόταση!

Για την ακρίβεια, η ιδέα ανήκει σε μια φινλανδική εταιρεία παραγωγής τυριού και βουτύρου, την Finlandia Cheese, η οποία λάνσαρε μια συλλογή ποτηριών περιορισμένης έκδοσης με μια… ιδιαιτερότητα: ότι είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από τυρί!

Και επειδή η πρωτοτυπία πληρώνεται ακριβά, όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα σετ που περιλαμβάνει πο –τύρια μπίρας και κρασιού θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και όταν λέμε βαθιά, εννοούμε 5.000 δολάρια το σετ!

Τα ποτήρια μπύρας φτιάχνονται από τυρί Gruyère, το ελβετικό Π.Ο.Π σκληρό τυρί, κίτρινου χρώματος, του οποίου η εμφάνιση και η διαδικασία παραγωγής μοιάζει με τις ελληνικές γραβιέρες με τη διαφορά ότι παρασκευάζεται από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα και άρα διαφέρει αρκετά στη γεύση. Το ποτήρι χωράει περίπου μισό λίτρο μπύρας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδείκνυται να είναι είτε μια δυνατή γερμανική lager είτε μια σταρένια όπως η Weizenbier και η Witbier.

Τα ποτήρια του κρασιού με χωρητικότητα περίπου 200ml φτιάχνονται από το εξίσου αγελαδινό εξ Ολλανδίας τυρί, το gouda, που είναι ευρέως διαδεδομένο και στη χώρα μας και συστήνεται να καταναλωθεί γεμισμένο με ένα βελούδινο κόκκινο merlot. Τα ιδιαίτερα αυτά πο-τύρια σχεδιάστηκαν για την 100η επέτειο ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, από τον Jim Victor κα την Marie Pelton, ένα ζευγάρι που ειδικεύεται στη γλυπτική τροφίμων και το οποίο υπόσχεται ότι θα επανέλθει με άλλες ιδιαίτερες εδώδιμες δημιουργίες.

Οι ίδιοι δήλωσαν πως μπορούν να φτιάξουν 3 σετ πο-τυριών τη μέρα και περιέγραψαν τις δυσκολίες της κατασκευής ποτηριών από τυρί: «Το Gruyère είναι πιο σκληρό, άρα πιο εύκολο να σκαλιστεί, αλλά θρυμματίζεται πιο εύκολα και έτσι μπορεί να γίνουν λάθη. Το γκούντα είναι πιο μαλακό αλλά δεν κινδυνεύει να σπάσει» ανέφεραν.

Τα σκληρά και ημίσκληρα ελληνικά τυριά – όπως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και κασέρι θα μπορούσαν αντίστοιχα να αποτελέσουν πεδίο… γλυπτικής λαμπρό! Μένει να ασχοληθεί κάποιος Έλληνας «καλλιτέχνης» του τυριού!

Πηγή φωτό: https://finlandiacheese.com