Θερινή ραστώνη. Αν ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας έρχεται πρώτος, κατά πόδας ακολουθεί το έτερο ακαταμάχητο ζευγάρι, εξίσου συνυφασμένο με το ασύγκριτο ελληνικό καλοκαίρι: το τυρί και τα φρούτα!

Χωρίς υπερβολή, είναι τόσο δροσερός και ανάλαφρος και συνάμα γευστικός και χορταστικός ο συνδυασμός τους, που εύκολα θα μπορούσε κανείς να την βγάλει έτσι ολόκληρο το καλοκαίρι! Και από ποικιλία άλλο τίποτα αφού έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που παράγει απλόχερα και τα δύο. Από την άλλη, ο συνδυασμός του τυριού με τα φρούτα εκτός από γαστριμαργική πανδαισία αποτελεί και ένα γεύμα υψηλής αξίας για κάθε οργανισμό.

tyrifrouta cheeselovers

Δεν υπάρχει κανόνας στον συνδυασμό που θα επιλέξετε μεταξύ τυριού και φρούτου. Μπορείτε να συνδυάσετε τα πάντα με τα πάντα ανάλογα με το γούστο σας και την διάθεση σας για πειραματισμούς. Υπάρχουν ωστόσο μερικές κλασσικές σταθερές όπως για παράδειγμα το καρπούζι με φέτα ή γραβιέρα. Είναι ο ιδανικός τσιπουρομεζές πλάι στο κύμα στον οποίο πολλοί προσθέτουν και ψωμάκι! Εξίσου γευστικό αποτέλεσμα δίνει το πεπόνι συνδυασμένο είτε με την κλασσική φέτα (που εδώ που τα λέμε πάει με όλα) είτε μαζί με κάποιο ώριμο ελληνικό κίτρινο τυρί ή ακόμη και με το μανούρι.
Πρόκειται για έναν πολύ ωφέλιμο συνδυασμό αφού η βιταμίνη C που υπάρχει στο πεπόνι συμβάλει στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δόντια. Ένας ενδιαφέρον συνδυασμός για τα θερινά βράδια είναι το παγωμένο σταφύλι μαζί με «βραχάκια» παρμεζάνας ή – για τους μονομανείς της ελληνικής τυροκομίας – γραβιέρας.
Η αντίθεση γλυκού και αλμυρού επιτυγχάνεται και όταν συνδυάζουμε κεράσια με το εκλεκτό Σαν Μιχάλη Σύρου ή με οποιαδήποτε κυκλαδίτικη γραβιέρα.

Τα μαλακά τυριά όπως το ανθότυρο, η φρέσκια μυζήθρα και το ξίγαλα ταιριάζουν γάντι σε ροδάκινα και νεκταρίνια ενώ αν αγαπάτε τα σύκα, το μανούρι είναι ίσως η καλύτερη πρόταση για να τα συνοδεύσετε. Αντίθετα το αχλάδι αν και διακρίνεται για την σχετικά γλυκιά του γεύση, δεν θέλει δίπλα του ένα πολύ αλμυρό τυρί, γιατί είναι σχετικά «ζεστό» σαν φρούτο. Προτιμήστε κάποιο ήπιο κατσικίσιο ελληνικό τυρί.

tyri frouta cheeselovers

Διατροφική αξία συνδυασμού φρούτων με τυρί

• Φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ευνοούν την απορρόφηση του ασβεστίου.
• Τα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και των καροτενοειδών που περιέχουν τα φρούτα.
• Το τυρί ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής του περιέχει 10% έως 30% υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται στο τυρί, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση καλής μνήμης.
• Το τυρί αυξάνει την πρόσληψη του λυκοπενίου που υπάρχει στα φρούτα και πιο συγκεκριμένα είναι άφθονο στο καρπούζι!
• Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.