Οι λόγοι που επιβάλλουν να εντάξουμε το τυρί, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι και πολλοί και –οι περισσότεροι- γνωστοί.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα συστατικά του δρουν προληπτικά κατά του σακχαρώδη διαβήτη, αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Αυτό που ίσως μας προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη στη μακρά λίστα με τα τυρο-ευεργετήματα έχει να κάνει με την ακοή. Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2017 από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως το τυρί περιέχει μια χημική ένωση που θα μπορούσε ενδεχομένως είτε να αποτρέψει, είτε και να θεραπεύσει την κώφωση που προκαλείται μετά την έκθεση σε δυνατό θόρυβο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των πειραμάτων σε ζώα, η εν λόγω χημική ένωση, γνωστή ως D-μεθειονίνη, βοηθά στην προστασία των νευρικών κυττάρων του αυτιού ενώ μπορεί να αποτρέψει κάθε απώλεια ακοής εάν χορηγηθεί μέσα σε επτά ώρες από την έκθεση σε δυνατό θόρυβο.

Το επόμενο βήμα είναι αν τα συμπεράσματα αυτά έχουν εφαρμογή και στον άνθρωπο και ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί εθελοντές:

Πρόκειται για Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι έχουν απώλεια ακοής σχετιζόμενη με έκθεση σε δυνατό θόρυβο (σε εμπόλεμες ζώνες) και προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια νέα έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά και είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οι 600 περίπου εθελοντές του Αμερικανικού στρατού δεσμεύτηκαν να καταναλώνουν καθημερινά όσο τυρί θέλουν! Σύμφωνα με τους ειδικούς για να προσληφθεί η κατάλληλη ποσότητα D-μεθειονίνης, κάθε στρατιώτης πρέπει να καταναλώνει στο όνομα της επιστήμης περίπου 2,3 κιλά τυριού ημερησίως.

hearing cheeselovers1

Μέρος της απαραίτητης ποσότητας, για λόγους ευκολίας, δίδεται στους εθελοντές, σε πόσιμη μορφή. Τα τελικά αποτελέσματα της φιλόδοξης αυτής μελέτης θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωσή της, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις φέρονται να είναι ενθαρρυντικές.

Ακούγεται και είναι ασύλληπτο, αφού μέχρι σήμερα καμία φαρμακευτική εταιρία δεν διαθέτει κάποιο σκεύασμα που να μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα!