Γνωστό και ως το χαβιάρι του αμερικανικού νότου, το τυρί pimento είναι το απόλυτο ορεκτικό που ευδοκίμησε στις αρχές του 20ού αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα σε έναν αιώνα και κάτι κατάφερε να αναδειχθεί στον βασικό πρωταγωνιστή πολλών λαχταριστών σνακ.

Είτε ως ορεκτικό πάνω σε ψητό ψωμάκι, είτε με νάτσος ή μέσα σε σάντουιτς, το pimento είναι η αγαπημένη λιχουδιά των νοτιαμερικάνων, όχι μόνο λόγω της γεύσης του αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά εύκολο στην προετοιμασία του.

Με κρεμώδη υφή και πικάντική γεύση, χρησιμοποιείται ως το τέλειο topping σχάρας, ιδίως πάνω σε ψητά μπιφτέκια ενώ στην πιο gourmet εκδοχή του, απογειώνεται απλωμένο μέσα σε ραβδιά σέλινου ή ως γέμιση μέσα σε αυγά. Τα σάντουιτς με pimento είναι το σήμα κατατεθέν του Μaster Tournament, ενός από τα τέσσερα σημαντικότερα πρωταθλήματα επαγγελματικού γκολφ παγκοσμίως που διεξάγεται κάθε Απρίλιο στην περιοχή Augusta, στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα το 2013 όταν η τοπική ακαδημία Γκολφ της Augusta άλλαξε αιφνιδιαστικά τους προμηθευτές τροφίμων για το τουρνουά – με αποτέλεσμα να αλλάξει και ο τρόπος παρασκευής των σάντουιτς με pimento – ο κόσμος αντέδρασε και απαίτησε από τους διοργανωτές την παλιά κλασσική συνταγή!

Λέγεται πάντως ότι υπάρχουν τόσες συνταγές για τυρί pimento όσες και οι οικογένειες του Αμερικανικού Νότου. Στη βασική του εκδοχή περιέχει τυρί τσένταρ, μαγιονέζα και τις μικρές καυτερές πιπεριές pimentos από όπου πήρε και το όνομά του. Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να πειραματιστεί προσθέτοντας υλικά της αρεσκείας του όπως πάπρικα ή πιπέρι καγιέν, κρεμμύδια, σκόρδο, jalapenos και Worcestershire sauce.

pimento1 cheeselovers

Pimento Cheese (για 3,5 φλυτζάνια)

• 400 gr. τυρί τσένταρ τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
• 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
• μία σταγόνα Worcestershire sauce
• μία σταγόνα Tabasco
• μισό φλυτζάνι μαγιονέζα
• 3-4 πιπεριές φλωρίνης σε βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
• αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε το τυρί, το σκόρδο, την Worcestershire, το Tabasco και τη μαγιονέζα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν αλλά όχι να γίνουν κρέμα. Βάζουμε το μίγμα σε μπωλ και ανακατεύουμε τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί από τις πιπεριές για να γίνει πιο κρεμώδες το μίγμα. Αν τοποθετηθεί σε αεροστεγή βάζα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα.