Όπου κι αν πάμε διακοπές, παντού θα βρούμε (τουλάχιστον) ένα τυρί, να μας ξελογιάσει. Γι’ αυτό υπολογίζουμε από πριν χώρο στις αποσκευές μας για τα τυριά που θα φέρουμε μαζί μας για να κρατήσουμε έστω και λίγο ακόμα τη γεύση του καλοκαιριού.

Το cheeselovers περιηγήθηκε σε μερικούς από τους πιο αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς και διάλεξε τα πιο εκλεκτά τυριά τους.

Κυκλάδες

Κανείς δεν πρέπει να φεύγει από τη Σύρο χωρίς να πάρει Σαν Μιχάλη. Πρόκειται για ένα σκληρό, υποκίτρινο τυρί Π.Ο.Π. µε συμπαγή μάζα και ακανόνιστες πολύ μικρές τρυπούλες που φτιάχνεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και έχει πικάντικη γεύση.

Από τη Νάξο, δυο τυριά να φέρεις: Τη διάσημη Π.Ο.Π γραβιέρα που θα απολαύσεις στο μπαλκόνι της πόλης με σταφύλια, σύκα ή πεπόνι και θα ‘ναι σα να μην έφυγες ποτέ από το νησί. Μην ξεχάσεις το Αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό κίτρινο τυρί με μαύρο περίβλημα, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, κυρίως πρωινού αρμέγματος και το οποίο όσο πιο πολύ ωριμάζει τόσο πιο έντονη γεύση αποδίδει.

diakopes2 cheeseloves

Στην ορεινή Ανάφη, οι ντόπιοι παράγουν δύο αξιόλογα τυριά: το μαλακό ανθότυρο Ανάφης με βουτυράτη γεύση και το Βραστό που παρασκευάζεται από ορό τυρογάλακτος και φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και έχει υποκίτρινο χρώμα και στρογγυλό σχήμα.

Στη Σαντορίνη, φτιάχνουν από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, το Χλωρό, που τρώγεται συνήθως φρέσκο- εξ ου και η ονομασία χλωρό- αλλά μπορεί να διατηρηθεί και σε άλμη μέχρι να σκληρύνει. 

{relatedarticle 56}

Στην Άνδρο, η Αρμεξιά είναι ένα νωπό, λευκό τυρί από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του «Λαμπριάτη», της παραδοσιακής συνταγής για το πασχαλιάτικο αρνί. Το Μαλακτό, μοιάζει με την Αρμεξιά αλλά ζυμώνεται και μαλάσσεται με αλάτι. Ένα ακόμη σπάνιο τυρί της Άνδρου είναι ο Μανούσος, μαλακό και ιδιαιτέρως αλμυρό στη γεύση, παράγεται πλέον σε πολύ μικρές, σχεδόν οικιακές ποσότητες.

Στο νησί της Παναγιάς την Τήνο, (μεταξύ άλλων τυριών)παράγεται το Βολάκι, ένα τυρί που μοιάζει με μικρή μπάλα και έχει αλμυρή γεύση και έντονο κίτρινο χρώμα, και το Πετρωτό που πιέζεται με πέτρα μέχρι να βγάλει τα υγρά του, με αποτέλεσμα να παίρνει και σχήμα που θυμίζει δίσκο.

Κυκλαδίτικο διάσημο Π.Ο.Π. τυρί, είναι η κοπανιστή Μυκόνου. Κρεμώδης, με πιπεράτη γεύση η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται.

diakopes3 cheeselovers

Βόρειο και ανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο παράγεται το διάσημο Π.Ο.Π λαδοτύρι Μυτιλήνης. Πρόκειται για τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή από ανάμιξη του με κατσικίσιο και το οποίο ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει γεύση πικάντικη, αλμυρή και χρυσοκίτρινο χρώμα.

Από τη Λήμνο θα φέρουμε βέβαια Καλαθάκι, ένα από τα πιο φημισμένα λευκά τυριά άλμης που παράγεται από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα και θυμίζει τη γεύση της φέτας, χωρίς να είναι τόσο ξινό.

Κρήτη

Η Κρήτη βρίσκεται στις πιο ψηλές θέσης κατανάλωσης τυριού παγκοσμίως και όποιος την επισκέπτεται οφείλει να τιμήσει την τυροκομία της. Ο κατάλογος των κρητικών τυριών είναι μακρύς και πεντανόστιμος. Αξίζει να πάρουμε μαζί μας την πασίγνωστη ΠΟΠ γραβιέρα επιλέγοντας ανάλογα με τα γούστα μας πικάντικη ή με ήπια γεύση,ξηρό ανθότυρο για τα ζυμαρικά μας και μυζήθρα ξινή ή γλυκιά. Αν ο δρόμος των διακοπών μας έβγαλε στα Χανιά, δεν παραλείπουμε το πηχτόγαλο ένα θεσπέσιο κρεμώδες υπόξινο τυρί, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη διάσημη χανιώτικη μπουγάτσα.

Επτάνησα

Στην Κεφαλονιά θα βρείτε την πρέντζα, που δεν είναι άλλο από τα τρίμματα φέτας που έχουν περισσέψει, ζυμωμένα με ελαιόλαδο και θυμάρι. Στη Ζάκυνθο, θα συναντήσετε την σπάνια Λαδογραβιέρα. Πρόκειται για ένα τυρί, μεγέθους 4,5 κιλών, στο οποίο προστίθεται αλάτι ενώ η συντήρηση της γίνεται μέσα σε ελαιόλαδο. Ανήκει στα σκληρά τυριά, όπως και το Κορφού Κέρκυρας, ένα σκληρό κεφαλοτύρι που θυμίζει το ιταλικό πεκορίνο.

Ήπειρος

Φέτα, σκληρή, μαλακιά (ή και τα δύο!) θα φέρεις από την Ήπειρο που φημίζεται για την ΠΟΠ φέτα της. Από την ίδια περιοχή διαλέγεις μια καλή κεφαλογραβιέρα αλλά και το παραδοσιακό κρεμώδες γαλοτύρι που έχει καθημερινή παρουσία στο τραπέζι του Ηπειρώτη.

diakopes4 cheeselovers

SOS

Για την επιστροφή από τις διακοπές απαιτούνται κατά κανόνα αρκετές ώρες ταξίδι με πλοίο ή αυτοκίνητο και οι αποσκευές ,μένουν εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι τα τυριά που αγοράσαμε κινδυνεύουν να αλλοιωθούν και φτάνοντας στην πόλη να πεταχτούν! Για να γλιτώσουμε από αυτό το… κρίμα, πριν φύγουμε από το κατάστημα ή το τοπικό τυροκομείο, ζητάμε αναλυτικές οδηγίες συντήρησης αναφέροντας πόσες ώρες θα διαρκέσει το ταξίδι της επιστροφής μας. Οι ντόπιοι ξέρουν καλύτερα από εμάς πώς θα συντηρήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία πιθανόν να χρειαστούν ειδική συσκευασία ώστε να φτάσουν στο σπίτι μας «σώα» και πεντανόστιμα.