Αρχίζουν τα σχολεία και μαζί τους αρχίζει και ο καθημερινή «σπαζοκεφαλιά» της μαμάς για τα σνακ που θα πάρουν μαζί τους τα παιδιά. Το τοστ είναι η πιο εύκολη επιλογή, αλλά όσο κι αν τους αρέσει, σύντομα θα έρθει η μέρα που θα φωνάξουν «πάλι τοστ;;;»

Η λύση του κυλικείου δεν αρέσει σε καμιά μαμά και θα πρέπει να αποτελεί λύση... απόγνωσης, όταν δεν έχουμε προλάβει να φτιάξουμε τίποτα, και με συχνότητα που δεν ξεπερνά τις 2 με 3 φορές το μήνα.
Το cheeselovers προτείνει 5 θρεπτικά σνακ – ένα για κάθε μέρα της σχολικής εβδομάδας – που θα λύσουν τα χέρια της μαμάς και θα χορτάσουν νόστιμα τους μικρούς μαθητές.

cheeseloves school

Δευτέρα: «Πατσαβουρόπιτα» με γιδοτύρι
1½ φλιτζάνι του τσαγιού γιδοτύρι τριμμένο
8 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι διαστάσεων 20x25 εκ.
Λαδώνουμε ένα-ένα τα φύλλα, και τα τοποθετούμε τσαλακωμένα το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψουμε όλο το ταψάκι. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο.
Ωσότου ψηθούν τα φύλλα, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, το γάλα και ανάλογο αλατοπίπερο. Βγάζουμε τα φύλλα από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο γιδοτύρι και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η πίτα και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Τρίτη: Τα κεκάκια του Ποπάυ
200γρ. φέτα χοντροτριμμένη
4 κουταλιές της σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
250γρ. σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 αβγά
½ φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ζεματίζουμε το σπανάκι για 2 λεπτά σε βραστό νερό και το βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αβγά για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπορέλαιο και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Περνάμε το σπανάκι από το μπλέντερ και το ανακατεύουμε με τα τυριά, το μοσχοκάρυδο και τον άνηθο και τα προσθέτουμε όλα μαζί στο χυλό, ανακατεύοντας ελαφρά.
Γεμίζουμε ένα ταψάκι με ειδικές θήκες για μάφινς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο.

Τετάρτη: Πεϊνιρλί με κασέρι
Για τη ζύµη
1 φακελάκι µαγιά ξερή (ή 30γρ. νωπή)
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
150ml νερό χλιαρό (στους 40ºC)
500γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300γρ. αλεύρι σκληρό + 200γρ. «κίτρινο» αλεύρι)
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέµιση
3 φλιτζάνια κασέρι τριµµένο στον τρίφτη του κρεµµυδιού
βούτυρο φρέσκο
∆ιαλύουμε τη µαγιά στο νερό µαζί µε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να φουσκώσει ελαφρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, αναμιγνύουμε με τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο µίξερ µε το γάντζο ζυµώµατος προσθέτοντας περίπου 100γρ. νερό, µέχρι η ζύμη μας να γίνει απαλή και ελαστική. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυµώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια με µέγεθος όσο ένα ροδάκινο. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος περίπου 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα - ένα τα κοµµάτια ζύµης, τα ανοίγουμε και τους δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα «βαρκούλας» με ανασηκωμένα άκρα. Για να κολλήσουν οι άκρες και να διατηρηθεί το σχήµα βρέχουμε λίγο τη ζύµη µε νερό. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, πλάθουμε μικρά ή μεγαλύτερα πεϊνιρλί.
Απλώνουμε το τριµµένο κασέρι. Αν θέλουμε πριν το τυρί, βάζουμε ροδέλες ντομάτας αφού πρώτα τις στύψουμε καλά από το χυμό και τα σπόρια. Με πινέλο αλείφουμε τις άκρες µε λίγο νερό, βάζουμε τα πεϊνιρλί σε λαδωµένο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασµένα για 20 λεπτά να φουσκώσει ξανά η ζύµη κι ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τα ψήνουμε αρχικά για 10 λεπτά και αν θέλουμε προσθέτουμε αλλαντικά της αρεσκείας μας σε λωρίδες ή και συνεχίζουμε το ψήσιµο, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Όταν βγουν από το φούρνο, προσθέτετε πάνω στο κάθε πεϊνιρλί από ένα κοµµατάκι φρέσκο βούτυρο.

Πέμπτη: Μπουρεκάκια με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες (όχι το παραδοσιακό που είναι πολύ χοντρό)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό
σουσάμι προαιρετικά
Για τη γέμιση
300γρ. φέτα πικάντικη, λιωμένη με πιρούνι
300γρ. ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
2 κουτ. σούπας κοπανιστή ή 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι πικάντικο (προαιρετικά)
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό ή άνηθο
πιπέρι
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανάβουμε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τα φύλλα κατά μήκος, ώστε το καθένα από αυτά να γίνει 3 λωρίδες και τα σκεπάζουμε με πετσέτα να μην ξεραθούν.
Πιάνουμε μία λωρίδα φύλλου, τη λαδώνουμε με πινέλο, βάζουμε στη μια μεριά μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σχηματίζοντας μπουρεκάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια φύλλου. Βάζουμε τα μπουρεκάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο αβγό. Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Πέμπτη: Τορτίγιες
6 μεγάλες τορτίγιες
600 γρ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου (μπορεί να είναι και αυτό που περίσσεψε από προηγούμενη μέρα)
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. γραβιέρα Kρήτης γλυκιά, τριμμένη
100γρ. κέτσαπ
250γρ. καρότο τριμμένο
12 φέτες μπέικον
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το μπέικον να γίνει τραγανό. Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνουμε τις τορτίγιες και ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.
Κόβετε το κοτόπουλο σε φιλετάκια. Απλώνουμε στην πρώτη τορτίγια λίγο κέτσαπ, μετά κοτόπουλο (100γρ. για κάθε τορτίγια), μετά 2 φέτες μπέικον, λίγο καρότο τριμμένο και από πάνω γραβιέρα. Διπλώνουμε σε ρολό και με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τις υπόλοιπες τορτίγιες. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί.

cheeselovers school 2

Παρασκευή: Γλυκό μου ψωμοτύρι
1 μπαγκέτα κομμένη σε κομμάτια
300 γραμμάρια φρέσκο ανθότυρο ή τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας μέλι
κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
λίγο ελαιόλαδο
Ανοίγουμε τα κομμάτια μπαγκέτας στη μέση, απλώνουμε σε λαμαρίνα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με κανέλα και γαρύφαλλο και ψήνουμε για 2-3 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν και να φρυγανιστούν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ανθότυρο με το μέλι και το απλώνουμε ισομερώς πάνω στο ψωμί μόλις βγει από το φούρνο. Κλείνουμε σε σάντουιτς. Αν θέλουμε βάζουμε στο ταπεράκι των παιδιών και λίγο σταφύλι για να συνοδέψουν το γλυκό ψωμοτύρι.