Σίγουρα η πρώτη σας σκέψη είναι πως πρόκειται για… “perfect match”! Όμως, είναι άραγε στ’ αλήθεια; Το Cheeselovers.gr βρέθηκε το Canal Café, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να το ανακαλύψει.

Ανεξάρτητα από το αν είμαστε καλοί ή κακοί στα μαθηματικά, υπάρχει μια εξίσωση που όλοι μας ανεξαιρέτως μπορούμε να βρούμε την απάντηση: “ Cheese + Bread + Wine” ισούται με… απόλαυση! Αυτήν ακριβώς έζησαν οι φίλοι του τυριού, του κρασιού και του ψωμιού, οι οποίοι επισκέφτηκαν, στις επτά Νοεμβρίου, το Canal Café, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκλεκτοί καλεσμένοι συνδύασαν ελληνικά παραδοσιακά τυριά από το παντοπωλείο Αλεξανδρή, με τo χειροποίητο ψωμί της Betty’s Bakery και επιλεγμένα κρασιά. Και όλα αυτά υπό τις μουσικές επιλογές της Μαργαρίτας Μυτιληναίου και με θέα το κανάλι!

{relatedarticle 652}

Ο συνδυασμός εκλεκτών τυριών με χειροποίητο ψωμί και το κατάλληλο κρασί, δημιουργούν μια υψηλού επιπέδου γευστική εμπειρία. Και με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης πέτυχαν το… “perfect match”! Κάθε συνδυασμός ήταν πολύ προσεκτικά επιλεγμένος, με αρώματα και γεύσεις που συμπλήρωναν η μία την άλλη, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονταν και ξεχωριστά.

cheese wine2

 

 

Γραβιέρα Μεσσηνίας + Perfect 10 + Κλειδί

Ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα πάνω σε ψωμί Superfood, με τη συνοδεία λευκού κρασιού από 100% Μαλαγουζιά. Ενθουσιαστήκατε; Εμείς σίγουρα! Πρόκειται για έναν εκπληκτικό συνδυασμό που αποτελεί απόλαυση για κάθε ουρανίσκο. Το τυρί έχει ευχάριστη, υπόγλυκη και ελαφρώς πικάντικη γεύση και το πλούσιο άρωμα του οφείλεται στην ιδιαίτερη χλωρίδα της Μεσσηνιακής γης. Το Perfect 10 είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και περιέχει ελάχιστη γλουτένη. Έχει γεμάτη γεύση και είναι φτιαγμένο χωρίς αλεύρι, μόνο με σπόρους, ξηρούς καρπούς και νιφάδες βρώμης. Το «Κλειδί» του κτήματος Μιχαηλίδη έχει λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα και πλούσια δομή, με νότες εσπεριδοειδών, κομψή οξύτητα και μακρά επίγευση. 

Φέτα + Ψωμί με ελαιόλαδο και θυμάρι + Κτήμα Παπαργυρίου Λευκός

feta thimari

Φέτα, αποξηραμένη ελιά και πούδρα λιαστής ντομάτας, πάνω σε ψωμί με ελαιόλαδο και θυμάρι. Μαζί με αυτά, δοκιμάσαμε και το Κτήμα Παπαργυρίου, Λευκός από Ασύρτικο και Μοσχούδι. Η φέτα συνδυάζεται απίστευτα με την πούδρα λιαστής ντομάτας και την αποξηραμένη καλαματιανή ελιά. Το κρασί έχει κιτρινοπράσινο, λαμπερό χρώμα με αρώματα από τριαντάφυλλο, λουκούμι, μέντα και κυδώνι, με νύξεις τσαγιού και ανανά. 

Κατσικίσιο τυρί + Λευκό Ψωμί με Λεβάντα + 9 Rose

katskisio levada

Κατσικίσιο τυρί και goji berry μαζί με λευκό ψωμί με λεβάντα και μέλι, παρέα με το 9 Rose του κτήματος Μουσών, μας κάνει έναν πρωτότυπο και άκρως γευστικό συνδυασμό. Το 9 Rose προέρχεται από 80% Syrah και 20% Μούχταρο και χαρακτηρίζεται από σύνθετα αρώματα, όπως καραμελωμένα κόκκινα φρούτα και γλυκό βύσσινο, με νότες από τριαντάφυλλο.

Κατσικίσιο τυρί + Καρβέλι + Άτμα Rose

Κατσικίσιο τυρί με μέλι και καρύδι πάνω σε καρβέλι με χαρουπάλευρο και καρύδι, και το Άτμα Rose του Απόστολου Θυμιόπουλου! Το ψωμί είναι βιολογικό με φρέσκο προζύμι και περιέχει 3 αλεύρια: ολικής, λευκό και χαρούπι. Το Άτμα Rose είναι ένας πολύ σπάνιος συνδυασμός Ξινόμαυρου και Μανδηλαριάς. Ευειδές, λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα και στο άρωμά του είναι κυρίαρχα τα φρέσκα κόκκινα φρούτα. Είναι εύγεστο και ευχάριστο.

Μανούρι + Χωριάτικο + Νάουσα Άλτα

manouri marmelada

Μανούρι και μαρμελάδα βατόμουρο με ούζο! Αυτός και αν είναι ένας συνδυασμός που δεν τον περιμέναμε! Το συγκεκριμένο μαλακό τυρί το απολαύσαμε μαζί με παραδοσιακό, ηπειρώτικο, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με φυσικό προζύμι και το Νάουσα Άλτα του Απόστολου Θυμιόπουλου. Το τυρί παρασκευάζεται από τυρόγαλο αιγοπρόβειου γάλακτος. Είναι ανάλατο, με απαλή γεύση και κρεμώδη υφή. Το δοκιμάσαμε με μαρμελάδα βατόμουρο Μυτιλήνης με ούζο. Το κρασί προέρχεται από 100% Ξινόμαυρο. Το χρώμα του είναι ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες. Είναι εκλεπτυσμένο με αρώματα έντονου ζουμερού κόκκινου φρούτου, νυχτολούλουδου και λεβάντας.

Γραβιέρα+ Ψωμί ολικής + Νεμέα

graviera artas

Έχετε την απορία αν η γραβιέρα Άρτας ταιριάζει με προζυμένιο ψωμί 100% ολικής άλεσης, το οποίο περιέχει και αλάτι εμποτισμένο σε κόκκινο κρασί; Σας τη λύνουμε λέγοντάς σας πως ο συνδυασμός είναι απλά ονειρικός. Ειδικότερα όταν στην εξίσωση υπάρχει και το κρασί Νεμέα του κτήματος Αϊβαλή! Η συγκεκριμένη αιγοπρόβεια γραβιέρα από την Άρτα, η οποία περιέχει 4 διαφορετικά πιπέρια και κόλιανδρο, σε σπασμένους κόκκους, ταιριάζει εξαιρετικά με κόκκινο κρασί. Ειδικά με ένα κρασί όπως το Νεμέα, όπου τα κυρίαρχα αρώματα του είναι το δαμάσκηνο και το βύσσινο και επιδέχεται τουλάχιστον 10ετη παλαίωση.