Με 12 μετάλλια επέστρεψαν οι ελληνικές αποστολές τυριού από το Bergen της Νορβηγίας, όπου έλαβε χώρα ο 31ος παγκόσμιος διαγωνισμός τυριού.

 fetabio2

Τα ελληνικά τυριά απέσπασαν συνολικά 1 Χρυσό, 2 Αργυρά και 9 Χάλκινα βραβεία.

fetabio3

Η Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. Ήπειρος – η οποία προς το παρόν διατίθεται μόνο σε αγορές του εξωτερικού – απέσπασε τις περισσότερες διακρίσεις κερδίζοντας το μοναδικό Χρυσό στην κατηγορία της φέτας, ενώ αναδείχθηκε και ως το «Καλύτερο Ελληνικό τυρί», συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία! Η βιολογική φέτα ΠΟΠ Ήπειρος παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% βιολογικό αιγοπρόβειο γάλα, υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής και με υψηλές προδιαγραφές.

fetabio4

Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε το αγαπημένο μας Ταλαγάνι, το παραδοσιακό, χειροποίητο τυρί. Επίσης αργυρός νικητής ήταν η βιολογική γραβιέρα Μενοίκιο, με «καταγωγή» από τη Δράμα.

Στα χάλκινα βραβεία διακρίθηκαν ακόμη, το ΗΠΕΙΡΟΣ Ελαφρύ, ένα τυρί που διατηρεί την παραδοσιακή γεύση της φέτας, το λευκό ΗΠΕΙΡΟΣ Κατσικίσιο, η Βιολογική Φέτα της Greek Family Farm, το Μανούρι Π.Ο.Π. σε δύο παραλλαγές, η Φέτα και το τυρί Πλεξούδα Αρβανίτη, καθώς και το Βιολογικό Κατσικίσιο και η Βιολογική Φέτα Μενοίκιο. Τα βραβεία World Cheese Awards βρέθηκαν για πρώτη φορά τη Νορβηγία, στο νέο φεστιβάλ γαστρονομίας, Matnasjonen Norge.

fetabio5

Ύστερα από εννέα ώρες γευστικής αξιολόγησης, η κριτική επιτροπή ονόμασε το τυρί Fanaost, ένα ώριμο γκούντα του νορβηγικού γαλακτοκομείου Ostegården, Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2018.

Οι συμμετοχές ήταν φέτος περισσότερες από ποτέ: Οι 235 κριτές από 30 χώρες δοκίμασαν 3.472 προϊόντα από 41 χώρες, τα οποία έφτασαν στη Νορβηγία με κάθε δυνατό μεταφορικό μέσο.

fetabio6

Όλα τα τυριά δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν μέσα σε μια μέρα και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση μέσω τηλεόρασης!

Τα βραβεία World Cheese Awards διοργανώνονται από το Guild of Fine Food και είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός αποκλειστικά για τυροκομικά προϊόντα.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού, οι κριτές χωρίζονται σε μικρές ομάδες και αξιολογούν τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα βραβεία. Εξετάζουν κάθε «εκατοστό» των τυριών, από τον φλοιό μέχρι το εσωτερικό, το χρώμα, τη σύσταση, μα πάνω από όλα τη γεύση.