Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο είδος μουσικής. Όλοι έχουμε κατά καιρούς ξεχωρίσει κάποιες μελωδίες που μας συγκινούν, μας κάνουν να χαμογελάμε, μας φτιάχνουν τη διάθεση. Θα μπορούσε άραγε το ίδιο να συμβαίνει και με τα τυριά; Ένας τυροκόμος από την Ελβετία είχε αυτή την απορία και αποφάσισε να ανακαλύψει την απάντηση!

Όταν αναζητάτε το ιδανικό κομμάτι τσένταρ, ροκφόρ ή και φέτας, σίγουρα το μόνο πράγμα που δε ρωτάτε τον πωλητή είναι το… τι μουσική «άκουγαν» τα τυριά την ώρα που ωρίμαζαν! Ο Beat Wampfler όμως, ένας τυροκόμος από την Ελβετία, θέλησε να λύσει τον γρίφο με το να δοκιμάσει τις επιδράσεις της μουσικής στο έμενταλ, ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ελβετίας.

Το πείραμα του Wampfler

Όλα ξεκίνησαν στο κελάρι του 19ου αιώνα του Wampfler στο Burgdorf, μια πόλη γνωστή και ως Berthoud, στην άκρη της περιοχής Emmental στην κεντρική Ελβετία. Το πείραμα έχει τον εξής σκοπό: να αποδείξει εάν διάφορα είδη μουσικής μπορούν να καλυτερεύσουν τη γεύση του τυριού. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, τα τυριά του Wampfler ωριμάζουν «ακούγοντας» διάφορα είδη μουσικής: από Led Zeppelin έως hip-hop!

music cheeselovers

Αυτό που ελπίζει να αποδείξει είναι ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, τα χαρακτηριστικά και, κυρίως, τη γεύση του τυριού. «Τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της γεύσης του τυριού, με τα ένζυμα να επηρεάζουν την ωριμότητά του. Είμαι πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία ή τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν την γεύση», δήλωσε ο Wampfler. «Οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική μπορούν επίσης να έχουν φυσικές επιπτώσεις», επέμεινε.

Στο όλο εγχείρημα έχει και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Τεχνών της Βέρνης. Εξάλλου, πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν περάσει χρόνια αναλύοντας την επίδραση του ήχου στα φυτά, αλλά και στις μητέρες, αφού υπάρχει η πεποίθηση ότι αν τα έμβρυα ακούν κλασική μουσική γίνονται πιο έξυπνα.

Τι μουσική προτιμούν τα τυριά;

Για να δοκιμάσει τη θεωρία του, ο Beat Wampfler έχει τοποθετήσει μικρά ηχεία κάτω από κεφάλια τυριού έμενταλ. Τα έχει χωρίσει ανά είδος μουσικής. Έτσι, ορισμένα τυριά ωριμάζουν υπό τους ήχους τέκνο και άλλα με ροκ, hi-hop ή κλασικών κομματιών του Μότσαρτ.

Ο Wampfler δήλωσε πως δεν γνωρίζει τελικά αν τα τυριά του θα έχουν καλύτερη γεύση ή αν ποιο είδος μουσικής θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, έχει ένα αγαπημένο. «Ελπίζω ότι το τυρί hip-hop θα είναι το καλύτερο». Μία κριτική επιτροπή ειδικών δοκιμαστών τυριού θα αξιολογήσει τα τυριά στις 14 Μαρτίου του 2019! Έως τότε αναμένουμε…

Ποιο θα είναι το μέλλον του τυριού; Αν αυτό το πείραμα αποδειχθεί σωστό, ίσως θα επιλέγουμε τα κεφαλοτύρια με βάση… τις μουσικές προτιμήσεις τους!