Απαντάμε σε δύο απορίες που ακούμε πολύ συχνά στα τυροπωλεία της χώρας. Πρόκειται για παρεξήγηση, για ευκολία των πωλητών ή γίνεται για παραπλάνηση του καταναλωτή; Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός λόγος, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Δεν υπάρχει γίδινη φέτα!

Η ελληνική φέτα αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, οπότε η ποσόστωση του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στην παραγωγή της ορίζεται ρητά. Το κατσικίσιο (γίδινο) γάλα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 30% του συνόλου του γάλακτος στην τυροκόμηση, με το 70% να είναι υποχρεωτικά πρόβειο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμα να έχουμε Φέτα ΠΟΠ από 100% πρόβειο γάλα, αλλά όχι το αντίθετο. Μπορούμε ωστόσο να μιλάμε για κατσικίσιο ή γίδινο ή αγελαδινό τυρί άλμης. Λευκό τυρί άλμης ονομάζεται και κάθε τυρί, που ακόμη και αν είναι 100% πρόβειο και τυροκομείται όπως η φέτα, δεν παράγεται στις ζώνες (περιοχές) όπου ισχύει η ονομασία Φέτα ΠΟΠ, δηλαδή στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Επομένως δεν υπάρχει φέτα Κρήτης ή Κεφαλονιάς ή Ζακύνθου.

iStock 178445697

Υπάρχει κατσικίσια γραβιέρα

Οι ελληνικές ΠΟΠ γραβιέρες είναι τρεις: Αγράφων και Κρήτης από αιγοπρόβειο γάλα και Νάξου από αγελαδινό. Από εκεί και πέρα κάθε τυροκόμος μπορεί να ονομάζει γραβιέρα το σκληρό τυρί που παράγεται με τη διαδικασία της γραβιέρας. Αξιόλογες αγελαδινές γραβιέρες κάνουν στην Τήνο και την Άνδρο, αιγοπρόβειες, πρόβειες ή γίδινες σε πολλές περιοχές της χώρας. Για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στα γευστικά σας πρότυπα καλό θα είναι να δοκιμάζετε πριν αγοράσετε.