Τι συμβαίνει όταν το τυρί ωριμάζει ακούγοντας hip-hop, rock ή κλασική μουσική; Η έρευνα, επάνω στην επίδραση της μουσικής στη γεύση του τυριού, μας αποκαλύπτει επιτέλους τα  αποτελέσματά της!

Τι θυμόμαστε από το πείραμα;

Όπως είχατε διαβάσει στο Cheeselovers, ο Ελβετός τυροκόμος Beat Wampfler και μια ομάδα επιστημόνων από το Bern University of Arts, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο αν η μουσική μπορεί να νοστιμίσει το τυρί. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέβριο του 2018, με τα τυριά του Wampfler να ωριμάζουν «ακούγοντας» διάφορα είδη μουσικής: από Led Zeppelin έως hip-hop! Ποια είναι όμως τα τελικά αποτελέσματα;

Τι άκουσαν τα τυριά;

Η δημιουργία ενός καλού τυριού αποτελεί έναν πολύπλοκο χορό μεταξύ γάλακτος και βακτηρίων. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά αυτήν τη φράση και σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, το να παίζεις τη σωστή μουσική, ενώ αυτός ο χορός βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να αλλάξει τη γεύση του τελικού προϊόντος.

Οι ερευνητές έπαιξαν ατέλειωτες ώρες μουσικής σε κεφάλια τυριών Έμενταλ, για να μάθουν πώς τα ηχητικά κύματα θα επηρέαζαν τη γεύση. Τα τυριά ωρίμασαν σε ξεχωριστά ξύλινα κιβώτια στο κελάρι του Wampfler. Επί 6 μήνες το κάθε τυρί «άκουγε» όλο το 24ωρο το ίδιο κομμάτι, μέσω ενός μίνι μετατροπέα, ο οποίος κατηύθυνε τα ηχητικά κύματα απευθείας στις κεφαλές των τυριών. 

Το «κλασικό» τυρί ωρίμασε υπό τον ήχο του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ. Το «ροκ» τυρί ακούγοντας το «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin, το «ατμοσφαιρικό» το  «Monolith» των Yello, το «hip-hop»  το «Jazz (We’veGot)» των A Tribe Called Quest και το «techno» το «UV» των Vril. Στο πείραμα υπήρχε και ένα ακόμη τυρί που ωρίμασε σε απόλυτη ησυχία.

Και ο νικητής είναι…

Τις εντυπώσεις φαίνεται ότι κέρδισε η hip-hop! Τα τυρία δοκιμάστηκαν από τεχνολόγους τροφίμων από το ZHAW Food Perception Research Group, οι οποίοι συμπέραναν ότι τα τυρία που ωρίμασαν με μουσική είχαν μια πιο ήπια και απαλή γεύση σε σχέση με αυτό που ωρίμασε στην ησυχία. Επίσης βρήκαν ότι το τυρί της hip-hop είχε ισχυρότερο άρωμα και πιο δυνατή γεύση από τα άλλα δείγματα. Οι ειδικοί σχολίασαν ότι το συγκεκριμένο τυρί ήταν «εξαιρετικά φρουτώδες, τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση». Επίσης, ήταν πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα τυριά.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Wampfler ήταν εξαρχής υποστηρικτής της hip-hop και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Σύμφωνα με το Reuters, ο Wampfler και η ομάδα επιστημόνων θέλουν τώρα να ωριμάσουν τυριά με πέντε έως δέκα διαφορετικούς τύπους hip-hop, έτσι ώστε να εξακριβώσουν αν θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Οπότε, φίλοι της hip-hop και των τυριών… ενωθείτε!